Personalitățile dificile la locul de muncă: personalitatea antisocială (3)
Săptămâna trecută vorbeam despre frica de a pierde puterea, despre vigilența și comportamentul agresiv al colegului cu trăsături de personalitate antisocială. Toate aceste comportamente nu au de-a face cu competența, motiv pentru care poate fi indispensabil poziției pe care o are în companie. Dacă mai adăugăm și faptul că o persoană cu trăsături antisociale cu greu cere ajutor (de regulă, dacă este o condiție pentru a nu fi dat afară sau, în cazurile drastice, pentru a nu merge la închisoare), interacțiunea cu acest coleg ajunge să fie o provocare foarte mare.
Reamintesc faptul că aceste manifestări ascund niște vulnerabilități la fel de valide ca ale oricărei alte persoane. Chiar dacă vi se pare că face unele lucruri cu malițiozitate, pentru el este, în acel moment, singura modalitate de a se proteja și de a funcționa – așa a învățat că poate primi ce își dorește. Să înțelegeți, deci, că asta este normalitatea lui și să vedeți ce puteți face voi ca să descurajați comportamentele neproductive și cele care vă afectează relația. Las mai jos câteva sugestii despre ce puteți face ca să vă protejați și să fructificați la maxim interacțiunea cu el.
- Comportați-vă normal și acordați-i încredere
Orice om răspunde la încredere – dacă este tratat ca atare, va fi mai dispus să fie și el deschis să lucrați împreună. Într-adevăr, nu înseamnă că dacă faceți asta o singură dată se va schimba. Amintiți-vă zicala: „Cu o floare nu se face primăvară”. Arătați-i și spuneți-i constant că aveți încredere în el și în competențele lui. Interacțiunea cu persoanele cu trăsături antisociale poate fi foarte dificilă și puteți simți că vă încalcă constant limitele și încrederea. Veniți voi către el cu încredere și curaj. Deși puteți avea tendința să-l evitați, nu este recomandat să faceți asta, deoarece va deveni suspicios gândindu-se că poate aveți ceva cu el și se va pregăti să se apere cu prima ocazie. Asta nu înseamnă că trebuie să deveniți prieteni, dar este util să aveți o atitudine cât mai normală – doar nu aveți ceva de ascuns.
- Fiți asertivi, specifici și transparenți
Având în vedere că oricum va pune la îndoială intențiile voastre, este important să comunicați cât mai clar și mai ferm cu el. Dacă mesajele pe care le transmiteți sunt ambigue și lasă loc de interpretări, îi va fi foarte ușor să fabrice alte semnificații și să facă așa cum crede el de cuvință. Este important să faceți tot posibilul să lămuriți neînțelegerile pe care le aveți și, cu toate că punctul vostru de vedere nu îi va schimba părerea, cel mai bine este să expuneți situația exact așa cum o vedeți (fără a jigni, ataca, eticheta, etc.)
Dacă simțiți că vă încalcă limitele, este recomandat să îi transmiteți acest lucru în mod deschis, specific și clar, dar fără a-l ataca personal. Este important să vizați comportamentul care vă deranjează, nu persoana în totalitatea ei. Dacă stabiliți împreună care sunt limitele interacțiunii, o să fie mai ușor pentru ambele părți să observe când sunt încălcate și să găsiți soluții pentru a corecta greșelile. El înțelege conceptul de respect, îi place să fie respectat și să îi fie luate în seamă părerile și drepturile. Să i-l oferiți și să faceți clar că și voi vreți respect.
- Porniți de la un front comun
Dacă veți încerca să îi schimbați părerea, mai ales atunci când observați că sunt subiecte de care este foarte atașat și se arată foarte înverșunat în a-și apăra opinia, cel mai probabil nu va funcționa. Având în vedere că își dorește să dețină controlul, va vrea să aibă dreptate și va merge până în pânzele albe pentru ea. Chiar în cazurile în care nu are dreptate și știe și el, tot va insista și va lupta pentru părerea lui, pentru este periculos să cedeze puterea. Cine mai este el fără putere? De cele mai multe ori nu admite că s-a înșelat și, cu cât veți insista mai mult, cu atât se va încăpățâna și mai tare. Ca în orice altă dezbatere, este important să porniți de la punctele comune și în mod sigur sunt: „Ce ne dorim să obținem prin proiectul acesta?” – să vedeți care sunt obiectivele pe care le urmăriți împreună, apoi să vedeți până unde vi se suprapun părerile. Apoi, de dragul rezultatului, „hai să vedem care sunt cele mai optime sugestii ca să iasă bine”. Când puneți problema în termeni de câștig, i-ați captat atenția – îi place să câștige, să obțină ce vrea.
Puteți citi mai multe articole din seria personalităților dificile la locul de muncă aici.