Mind Education

Ce poți să faci ca să ieși din cercul vicios al dependenței (2)

Sursa foto: www.pexels.com

Dacă din articolul trecut ai recunoscut trăsături de tip dependent la tine și ți-ar plăcea să le transformi în acțiuni benefice și să-ți reduci stările neplăcute, las mai jos câteva lucruri pe care le poți face:

  1. Ia decizii singur

Te-ar ajuta dacă încet-încet ai începe să iei propriile decizii, măcar în ceea ce te privește. Să iei decizii poate fi o mare sursă de stres și este important să îți asumi acest lucru despre tine, mai ales când știi că urmează situații în care poți fi pus în această poziție. Așadar, când știi că vor apărea astfel de contexte, este important să te oprești din a le mai cere ajutorul sau sfatul celorlalți și să acționezi din proprie inițiativă. Ca să îți reduci starea de anxietate sau stres, poți să îți spui: „Nu-mi place să fiu nevoit să iau decizii singur. Îmi e teamă că aș putea lua o decizie greșită și asta m-ar face să mă simt… Totuși, este normal și uman să greșesc și nu înseamnă despre mine că sunt o persoană inferioară sau că ceilalți nu vor mai vrea să îmi fie alături. La fel ca mine și ei pot face greșeli și eu nu i-aș judeca. Voi acționa așa cum cred eu că este mai bine în acest moment, îmi asum consecințele și le pot tolera, fără să însemne despre mine altceva decât că am avut curajul să acționez diferit”. Este foarte probabil să fie dificil să îți spui aceste lucruri, mai ales dacă tu crezi despre tine cu totul altceva și ai alt discurs interior. Totuși, este important să te accepți ca ființă umană valoroasă, care are dreptul de a greși, și să faci asta cât de des posibil până începi să vezi rezultatele.

  1. Dezvoltă-ți abilitățile

Investește în evoluția ta pe plan profesional mergând la cursuri prin care îți poți îmbunătăți abilitățile. Creșterea profesională îți dă și mai mult avânt și încredere în forțele proprii ca să poți lupta cu gândurile și stările cu care te-ai obișnuit. Pas cu pas, azi un curs, mâine aplicarea unei informații pe care ai aflat-o, începi să faci mici schimbări care se pot perpetua pe viitor.

  1. Începe să faci lucruri care îți plac

Crește numărul de activități pe care le faci cu plăcere, chiar dacă nu te pot însoți și alte persoane: cursuri de dans, de pictură, de gătit, piese de teatru/opera, cursuri deschise la anumite facultăți, concerte, etc. Începând astfel de activități, îți poți lărgi și cercul de cunoștințe, dar și să înveți lucruri noi care îți vor crește starea de bine și îți vor da mai multă încredere în tine.

  1. Nu mai prelua sarcini în plus

Oprește-te din a prelua sarcini neplăcute, pe care nu îți dorești de fapt să le faci. Deși asta este tendința ta, gândindu-te că te vor place sau accepta oamenii mai mult dacă faci tu sarcinile dificile sau neplăcute în locul lor, este indicat să eviți să mai faci asta. Când știi că urmează situații în care poți face asta, propune-ți să îți iei 5-10 minute în care să te gândești înainte să îți asumi vreo sarcină. În acest interval de timp amintește-ți ție că ești o persoană valoroasă, că dacă nu faci lucrurile neplăcute în locul lor, oamenii tot te vor accepta și respecta și că asta este o ocazie în care să testezi ce se întâmplă în realitate. Este indicat să le dai celorlalți șansa să te aprecieze și să te respecte pur și simplu pentru ceea ce ești și asta se va întâmpla dacă tu îți acorzi apreciere și respect în primul rând. Așadar, din respect pentru tine și timpul tău, creează-ți obiceiul de a spune „nu” la anumite sarcini și vezi ce se întâmplă.

  1. Fii mai independent

Chiar dacă îți este foarte greu, este foarte important să începi să faci lucruri de unul singur. Cumpărături, plata facturilor, mersul la cursuri, condus, finalizarea unei sarcini – sunt doar câteva dintre lucrurile pe care poți începe să le faci pe cont propriu, fără compania altcuiva. Practic, prin această expunere vei învăța să îți crești independența, să vezi că nu e așa periculos să faci și singur anumite lucruri și vei căpăta mai multă încredere în tine.

Puteți citi mai multe articole din seria personalităților dificile la locul de muncă aici

Pentru momente de confuzie, de cumpănă, indecizie, eșec sentimental sau profesional sau pur și simplu când vreți altceva de la viața d-voastră, vă recomandăm cartea bună a lui Jeffrey Young și Janet S. Klosko – Cum să-ți reinventezi viața