Mind Education

Personalitățile dificile la locul de muncă: personalitatea dependentă

Sursa foto: www.pexels.com

O mare parte din oameni își petrec mai mult timp la serviciu decât în ​​orice alt context în afara casei, în cazul în care au un job full-time. Așadar, se poate întâmpla să petreacă mai mult timp cu colegii de serviciu decât cu familia sau prietenii. În aceste condiții, interacțiunea constantă cu colegi care au personalități mai dificile poate fi o provocare mare și poate avea un impact asupra stării de bine, a sănătății angajaților și, implicit, asupra întregii companii.

Azi vorbim despre personalitățile dependente, modul în care privesc realitatea și dificultățile pe care le întâmpină. Credințele cele mai des întâlnite la persoanele cu tendințe de dependență sunt: „Nu pot supraviețui dacă nu are altcineva grijă de mine”, „Sunt prea necorespunzător ca să mă descurc singur”, „Dacă aș fi independent aș fi singur”. Aceste credințe despre sine facilitează tendința de a deveni, cu foarte mare ușurință, dependent emoțional de oamenii din jurul tău. Din teama de a nu fi părăsit de persoanele apropiate, vei face eforturi să le faci mereu pe plac, punând nevoile tale pe ultimul loc. Practic, tu și nevoile tale nu mai contați, pentru că „eu sunt mult prea incompetent și slab ca să rezolv X lucru.”

Originile personalității dependente

De cele mai multe ori, persoanele cu tendințe de dependență afirmă că au avut relații foarte bune cu părinții, de la care au primit foarte multă atenție și grijă. Uneori chiar descriu că părinții făceau foarte multe lucruri pentru ei sau în locul lor, deci se puteau baza pe ei. Așadar, preiau modelul de acasă, unde nu li s-a încurajat independența, inițiativa și nu li s-a acordat suficient spațiu să își exploreze propriile idei. De aceea și teama de separare este foarte crescută, pentru că acești copii nu au învățat, practic, să se descurce singuri și au dezvoltat credința că sigur nu pot să supraviețuiască fără ajutor din partea altora. Trec de la o relație fuzională la alta, pentru că ar fi periculos să rămână singuri.

Frica de separare

Dacă ai trăsături de personalitate dependentă, singurătatea îți creează un disconfort crescut și este legată și de frica de separare sau abandon pe care o resimți. Respingerea este atât de periculoasă încât prefer să fii de acord cu cineva chiar dacă în sinea ta știi că persoana respectivă nu are dreptate. Îți subapreciezi abilitățile, punctele tari sau chiar nu le vezi deloc și preferi să te subordonezi altor persoane, ca să te absolvi de responsabilitate. Dacă cineva te critică sau îți dezaprobă o idee poate fi o tragedie, dar asta este pentru că treci aceste reacții prin filtrul credințelor tale: „Nu sunt bun de nimic”. Atunci, o greșeală pe care o faci se transformă în cum te vezi tu pe tine cu totul, ceea ce este nerealist. O ființă umană este foarte complex și nu este definite de câte un comportament izolat.

„Ceilalți sunt mai potriviți/puternici/buni decât mine și trebuie să le fac pe plac ca să pot primi sprijinul lor” – o altă credință care caracterizează personalitățile dependente. Dacă asta este realitatea de la care pornești, vei fi dispus să preiei asupra ta cele mai dificile și neplăcute sarcini cu scopul de a fi apreciat și acceptat de persoanele din jurul tău. Îți este mai greu decât altor persoane să iei decizii cotidiene și preferi să preiei sugestiile altcuiva, în idea că tu sigur ai fi luat o decizie greșită. De asemenea, să inițiezi proiecte sau să acționezi pe cont propriu poate fi o mare sursă de stres, de aceea vei face eforturi considerabile să fii în preajma oamenilor și să le ceri ajutorul cât mai mult. Dacă ai lua inițiativa, ai refuza ceva sau ți-ai spune punctul de vedere, ar exista riscul să eșuezi, să te faci de râs, să fii respins sau să îi dezamăgești pe ceilalți, așa că mai bine stai la locul tău și îi lași pe ceilalți să coordoneze. Ai, așadar, o atitudine general pasivă.

Dependența de ceilalți îți limitează foarte mult încrederea de sine și evoluția de sine stătătoare. Fiind mereu în preajma altora și lăsându-i să dicteze cum se fac lucrurile, nu îți dai voie să crești ca persoană. Sunt lucruri pe care le poți face ca să devii mai autonom și mai responsabil și vom discuta despre ele într-un articol viitor.

Puteți citi mai multe articole din seria personalităților dificile la locul de muncă aici