Mind Education

Personalitățile dificile la locul de muncă: personalitatea evitantă

Sursa foto: www.pexels.com

O mare parte din oameni își petrec mai mult timp la serviciu decât în orice alt context în afara casei, în cazul în care au un job full-time. Așadar, se poate întâmpla să petreacă mai mult timp cu colegii de serviciu decât cu familia sau prietenii. În aceste condiții, interacțiunea constantă cu colegi care au personalități mai dificile poate fi o provocare mare și poate avea un impact asupra stării de bine, a sănătății angajaților și, implicit, asupra întregii companii.

Azi vom discuta despre dificultățile cu care se confruntă persoanele cu tendințe evitante pentru a înțelege cum se manifestă, care sunt credințele lor și ce se află, de fapt, în spatele comportamentelor de evitare a unor situații sau persoane.

Dacă m-ar cunoaște, nu m-ar aprecia

„Sunt necorespunzător”, „Nu pot fi iubit”, „Nu îmi găsesc locul”, „Este periculos ca ceilalți să se apropie de mine pentru că vor descoperi că sunt inferior”, „Cu siguranță mă vor respinge, așa că mai bine nu mă duc”- sunt doar o parte din convingerile care fac parte din discursul intern al unei personalități evitante. Deși ați putea crede că evită interacțiunile sociale sau activitățile noi din aroganță sau încăpățânare, de fapt, motivul real din spatele comportamentelor de evitare este frica de respingere și rușinea de a fi descoperit.

Persoanele evitante trăiesc un profund și dureros sentiment de nepotrivire pe care îl poartă cu sine oriunde merg. Evită să facă lucruri noi din teama de a nu greși, ca și cum dacă ar face o greșeală și-ar confirma că sunt „ratați”, „proști”, „jalnici” sau chiar se văd pe sine ca pe o greșeală. Dacă ați avea această imagine de sine, n-ar fi normal să vreți să vă ascundeți, să vă fie teamă să fiți autentic în preajma celorlalți? Problema este că evitând o situație sau o persoană vă veți simți atât de ușurat crezând că ați scăpat de un pericol, care, de cele mai multe ori, nu este real. Prin urmare, vă veți întări și mai tare convingerile și veți perpetua și mai mult comportamentul de evitare. Dacă, în schimb, vă expuneți la situațiile de care vă e teamă, veți observa că în cele mai multe cazuri nu e niciun pericol și în unele cazuri pot fi niște aspecte puțin diferite față de așteptările dumneavoastră, dar mereu gestionabile.

Frica de respingere și sindromul impostorului

Să zicem că aveți tendințe evitante. Dacă ar fi să întrebați cunoscuții, puținii prieteni, colegii de serviciu de cele mai multe ori vor spune că faceți o treabă foarte bună, sunteți de încredere, sunteți apreciat și le-ar fi dificil să ghicească ce se ascunde în mintea dumneavoastră. De asemenea, aprecierile lor fiind la polul opus față de propriile dumneavoastră credințe despre sine, nu numai că vă va fi tare greu să îi credeți, dar vă veți adânci și mai mult convingerile că nu meritați aceste aprecieri și cu siguranță îi veți dezamăgi la un moment dat, când vor descoperi cum sunteți „în realitate”: „Dacă cineva mă apreciază, înseamnă că nu mă cunoaște cu adevărat”. Practic, puneți șablonul din mintea dumneavoastră peste realitatea obiectivă și o modelați în funcție de el până când se suprapun. Ar fi periculos ca realitatea să fie diferită – nu ați ști cum să vă purtați.

Puteți citi mai multe articole din seria personalitățile dificile la locul de muncă aici