Personalitățile dificile la locul de muncă: personalitatea schizoidă sau singuraticul (2)
În articolul trecut vorbeam despre cum privește relațiile o persoană cu trăsături schizoide. În general introvert, retras, cu o tendință crescută spre introspecție și visare, modul în care își încarcă bateriile este în singurătate. Așadar, nu are nevoie și interes să investească eforturi mari în relații, ba chiar le privește ca fiind obositoare. Lumea lui internă este suficient de bogată și îi este suficientă, deci părerea celorlalți contează într-o măsură foarte mică, indiferent că este pozitivă sau negativă. Reacțiile sunt foarte moderate, fie că cineva îi face complimente sau îl critică.
Reamintesc faptul că aceste comportamente ascund niște vulnerabilități la fel de valide ca ale oricărei alte persoane. Sunt doar moduri diferite prin care oamenii învață să se protejeze în funcție de nevoile lor. De exemplu, dacă avea nevoie de mai mult spațiu decât alte persoane și ceilalți nu înțelegeau acest lucru, el a interpretat asta ca intruziune și a preferat să țină oamenii la distanță – acesta era singurul mod în care putea să aibă spațiul pe care și-l dorea. Toți oamenii învață să ia ce au nevoie în moduri care le sunt mai la îndemână și le folosesc apoi în contexte care poate nu au legătură cu situația în care au învățat să se comporte așa.
Să înțelegeți, deci, că asta este normalitatea lui și să vedeți ce puteți face voi ca să descurajați comportamentele neproductive și cele care vă afectează relația. Las mai jos câteva sugestii despre ce puteți face ca să vă protejați și să fructificați la maxim interacțiunea cu el.
- Respectați-i nevoia de spațiu
Cum spuneam mai sus, pentru o persoană cu trăsături de personalitate schizoidă, spațiul personal este extrem de important, deci este vital să i-l respectați. Dacă are suficient timp în singurătate, interacțiunea cu el va fi mai productivă. Fiind vorba de muncă, este suficient să comunicați clar și concis despre ce are fiecare de făcut. Lăsați-i spațiu și vine el către voi când este necesar.
- Nu-l forțați să socializeze
Cu cât îl veți forța mai mult să socializeze, să vină la diverse întâlniri de grup sau la petreceri și veți trage de el să comunice mai mult și să își exprime emoțiile, cu atât va fugi mai mult. Poate funcționează pe moment, dar nu va mai fi de găsit data viitoare. În nicio circumstanță nu este în regulă să forțați o altă persoană să facă ce credeți voi de cuviință – este extrem de important să vă acceptați unii pe alții chiar așa cum sunteți. Doar așa înfloresc relațiile (cu colegii, cu prietenii sau romantice) și implicit proiectele la care lucrați împreună.
- Identificați punctele lui forte
Chiar dacă nu își arată calitățile în mod evident și preferă să lucreze din umbră, nu înseamnă că nu are foarte multe de oferit. Lumea lui interioară este foarte bogată și analizează lucrurile în profunzime înainte să tragă o concluzie. Așadar, ideile pe care le vor exprima sunt foarte țintite și bine gândite. După proverbul, „tace, tace și le face”, cam așa este și colegul cel singuratic. Nu-l compătimiți că nu stă foarte mult în preajma oamenilor – așa este el mai creativ și mai liniștit.