Mind Education

Burnout și reziliență la personalul medical (Ep. 17)

Este sindromul burnout mai frecvent sau doar mai studiat în rândul personalului medical? De ce prevenirea și reducerea acestui sindrom începe de la resursele personale, dintre care exersarea rezilienței este esențială? Sindromul burnout nu este un simptom individual, rezultatul unei experiențe de viață încărcată în responsabilități a unei persoane, ci este un simptom al unei culturi, al unei comunități care nu prioritizează sănătatea emoțională și mentală. Este de fapt consecința unei crize de resurse personale, emoționale sau relaționale a unei comunități (fie ea echipă de muncă, organizație sau domeniu profesional) și nicidecum o experiență izolată, individuală.

Ultimul episod din seria de podcast-uri “Despre burnout. Sau despre epuizare și emoții încâlcite” este o colecție de date științifice despre sindromul burnout și reziliență în rândul personalului medical.

min. 01:15 – Sindromul burnout este mai degrabă oglinda unui context de viață.

min. 05:08 – Este sindromul burnout mai frecvent în rândul personalului medical?

min. 09:19 – De ce prevenirea și reducerea sindromului burnout începe de la resursele personale?

min. 10:54 – Explorarea relației dintre reziliență, stres și sindromul burnout

Studiul despre rolul protector al rezilienței față de dezvoltarea sindromului burnout: West, C.P., Dyrbye, L.N., Sinsky, C., et al. (2020). Resilience and Burnout Among Physicians and the General US Working Population. JAMA Netw Open.3(7):e209385. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.9385

Music: Sergiu Tuhuțiu. Over Time