Mind Education

Când leadership înseamnă și muncă emoțională. Cu Cristian Lupșa (S. 2, Ep. 6)

Ce au nevoie organizațiile pentru a transforma preocuparea față de sănătatea emoțională într-o prioritate strategică? Până unde acest proces este responsabilitatea liderilor și de unde începe responsabilitatea personală, a fiecărui coleg de echipă? Un stil de leadership orientat către sănătate implică angajarea explicită și implicită față de sănătatea fizică, emoțională și mintală a echipei și înseamnă conștientizarea rolului și valorizarea sănătății alături de comportamente și alegeri care o mențin.

Un studiu recent* punctează că un astfel de stil de leadership are impact asupra sănătății mintale și emoționale a echipei, mai ales prin alinierea alegerilor și comportamentelor liderului cu cele ale echipei. Cu alte cuvinte, cu cât între lider și echipa sa se creează un spațiu de siguranță în care se discută onest despre aceste aspecte, cu atât sănătatea emoțională a echipei este mai solidă. Dar cum arată concret un astfel de proces? De unde începe, cât durează, care sunt reperele că alegerile susțin sănătatea emoțională? De multe ori, începe cu un simplu check-in emoțional, cu întrebarea ”Cum te simți astăzi?”.

De exemplu, un survey discutat de McKinsey menționează că aproape 40% dintre participanții la survey au spus că nu i-a contactat nimeni din spațiul profesional ca să-i întrebe ce fac, cum se simt. Și că aceste persoane sunt expuse unui risc cu 38% mai mare să recunoască că au dificultăți emoționale. Un astfel de proces prin care sănătatea emoțională devine prioritară necesită efort conjugat, din partea liderului dar și a întregii echipe, asumarea unui efort emoțional inconfortabil, de durată, construit dintr-un spațiu de încredere și siguranță. Invitatul acestui episod Mind Education Podcast este Cristian Lupșa, editor fondator Dor într-un dialog despre procesul emoțional, personal și al organizației Decât o Revistă:

min. 03:24 – Cum s-a conturat, de unde a început nevoia de schimbare în echipa Dor?

min. 08:04 – Până unde e rolul liderului în acest proces și de unde începe responsabilitatea echipei?

min. 13:05 – De ce au nevoie liderii ca să se dezvolte (emotional)?

min. 17:54 – Care sunt nevoile liderului și ale echipei ca acest proces să se mențină?

min. 20:35 – Care au fost provocările?

min. 26:23 – Cum poate un lider să-i sprijine pe ceilalți fără să se sacrifice?

min. 31:54 – Cum ai redefini, ce ai recomanda ca program de pregătire și dezvoltare a unui lider?

min. 34:44 – Are un impact munca emoțională asupra modului în care echipa reușește să își realizeze munca?

*Vonderlin, R., Schmidt, B., Müller, G., Biermann, M., Kleindienst, N. et. al. (2021). Health-Oriented Leadership and Mental Health From Supervisor and Employee Perspectives: A Multilevel and Multisource Approach. Frontiers in Psychology; 11. DOI: 10.3389/fpsyg.2020.614803

Music: Sergiu Tuhuțiu. Blackmailed Soul