Mind Education

Cât durează iubirea? Cercetare națională Școala pentru Cuplu. (Ep. 24)

Școala pentru Cuplu a derulat o cercetare națională despre provocările cuplurilor din România, cercetare la care au participat 1000 de persoane. Primele rezultate arată că avem nevoie să redefinim iubirea și resursele care îi sprijină evoluția:

min. 02:38​ – Care sunt primele rezultate ale cercetării? – Media relației de cuplu a persoanelor care au participat la studiu este de 10 ani, iar durata medie a celei mai lungi relații pe care au avut-o a fost de 11 ani. Mai mult decât atât, 1 din 5 persoane recunoaște că cea mai lungă relație în care a fost implicată a fost de maxim 5 ani. – Majoritatea persoanelor, adică 86% nu a apelat până acum la terapie de cuplu, deși 1 din 5 persoane s-a gândit să o facă. – Aproape o treime dintre participanți a recunoscut că nu a apelat la terapie de cuplu pentru că nu a vrut partenera sau partenerul. Al doilea cel mai frecvent motiv, pe care l-a recunoscut 1 din 5 persoane a fost că nu știa cui să se adreseze, iar al treilea motiv ca frecvență a fost convingerea că se vor descurca singuri.

Îți propun să discutăm aceste rezultate prin prisma a trei aspecte:

min. 03:50​ – Cum definim iubirea și cât durează în cultura noastră.

min. 07:40​ – Pot fi prevenite rupturile dintr-o relație și divorțul și dacă da, cum.

min. 10:28​ – Care sunt indiciile prin care un cuplu poate realiza că se află în dificultate.

Meta-analiza discutată: Roddy, M. K., Walsh, L. M., Rothman, K., Hatch, S. G., & Doss, B. D. (2020). Meta-analysis of couple therapy: Effects across outcomes, designs, timeframes, and other moderators. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 88(7), 583–596. https://doi.org/10.1037/ccp0000514​ Music: Sergiu Tuhuțiu (https://www.sergiutuhutziu.com​). More than Silence