Mind Education

Cum cresc băieții. Cu Daniela și Robert Trubiansky (S. 2, Ep. 19)

Copiii au nevoie de prezența emoțională a ambilor părinți și de relații de atașament sănătos. Modul în care mamele și tații dezvoltă relația lor cu copiii este complementară. Deși majoritatea studiilor au explorat relația de atașament a mamelor cu copiii, acele studii care au inclus relația ambilor părinți arată că sunt câteva diferențe; de exemplu, mama își construiește relația cu copiii în special prin a aduce calm și sprijin emoțional; tații, în schimb construiesc o relație mai dinamică, bazată în special pe activități care cresc nivelul de energie.

Joaca părinților cu copiii este un context prin care se consolidează atașamentul dar este și una dintre oportunitățile valoroase de învățare și creștere emoțională. Studiile arată că există diferențe între părinți și în ce privește stilul de joacă adoptat; dacă mamelor le este mai confortabilă joaca prin cuvinte, tații preferă joacă ghidată de dinamism și contact fizic. Aceste contexte de joacă au un mare impact asupra dezvoltării copiilor, pentru că ele le susțin formarea competentelor cognitive, emoționale și sociale. De exemplu, prin faptul că mamele aduc cuvinte în joaca alături de copii, aceștia învață mai ușor să își recunoască emoțiile, să fie mai în contact cu ce simt. Stilul de joacă pe care îl aduc tații este o oportunitate extraordinară pentru băieți să învețe să își gestioneze emoțiile intense în spațiul de siguranță al relației cu tatăl lor. De exemplu, prin joaca fizică, activă alături de tați sau alte figuri paterne băieții învață să își regleze agresivitatea și răspunsurile emoționale.


În acest episod Mind Education Podcast am explorat alături de Daniela și Robert din experiențele lor de învățare de care au parte alături de cei trei băieți ai lor. Dana este psiholog cu formare în terapia sistemică și terapia de cuplu prin programul Cuplu Conștient și lucrează în practica privată cu copii, adolescenți, cupluri și familii, precum și în intervenții de comunitate. Robert este preot greco-catolic în Eparhia de Lugoj și are studii de teologie și master în Spiritualitate Orientală la Roma, completate cu formare în terapia familial-sistemică.

Studii incluse:
Fernandes C, Fernandes M, Santos AJ, Antunes M, Monteiro L, Vaughn BE, Verissimo M. (2021). Early Attachment to Mothers and Fathers: Contributions to Preschoolers’ Emotional Regulation. Front Psychol.;12:660866. Doi: 10.3389/fpsyg.2021.660866.
Chaplin TM, Aldao A. (2013). Gender differences in emotion expression in children: a meta-analytic review. Psychol Bull. Jul;139(4):735-65. Doi: 10.1037/a0030737. Epub 2012 Dec 10. PMID: 23231534; PMCID: PMC3597769.
Music: Sergiu Tuhuțiu. Morning Recall