De ce sănătate emoțională la muncă? Cu Domnica Petrovai și Raul Lupaș (S.2, Ep.5)
Organizația Mondială a Sănătății consideră că progresul, la nivel global, în a oferi servicii de sănătate mintală este lent și nepotrivit nevoilor de acum. Conform Atlasului Sănătății Mintale*, lansat recent, doar jumătate dintre statele membre ale OMS au inițiat programe de prevenție și promovare a sănătății mintale. Organizațiile, echipele și liderii sunt din ce în ce mai preocupate de sănătatea mintală și emoțională în spațiul profesional, însă rapoartele internaționale punctează ca aceasta nu este nici pe departe o prioritate strategică, un aspect integrat în deciziile de business sau adaptată nevoilor reale. Depresia este principală cauză de dizabilitate și împreună cu anxietatea costă anual economia globală un trilion de dolari americani, costuri care reprezintă pierderi de productivitate.
Estimările arată însă că fiecare dolar investit în tratarea sănătății mintale aduce un câștig de 4 dolari prin îmbunătățirea sănătății și productivității. În acest context, prioritizarea sănătății mintale și emoționale nu mai este ”a nice to have” ci devine o investiție în sustenabilitatea și stabilitatea unei organizații. Contextul dificil din ultimul timp ne-a arătat că avem nevoie de resurse emoționale colective, în interiorul echipelor și a grupurilor cu care interacționăm, pentru a avea o stare de bine robustă. Or, starea de bine în context profesional are nevoie ca deciziile de business să includă acest aspect constant, nu ocazional, doar în momente de criză. Și că depinde de un stil de leadership incluziv și de existența unor comunități capabile să creeze și să mențină un context de siguranță și încredere. Și de cele mai multe ori, începe cu asumarea unui proces emoțional, personal și al organizației.
O discuție alături de Domnica Petrovai, CEO Mind Education și Școala pentru Cuplu și Raul Lupaș, head of corporate development la Mind Education.
min. 03:33 – De ce avem nevoie de sănătate mintală și emoțională în spațiul profesional?
min. 11:48 – De ce au nevoie echipele de sănătate emoțională și mintală?
min. 17:56 – Ce au nevoie, mai departe, echipele și organizațiile?
min. 30:27 – Un gând de final
*World Health Organization (2021). Mental Health Atlas 2020.
Music: Sergiu Tuhuțiu. Blackmailed Soul