Mind Education

Despre anxietate, cu acceptare. Cu Oana Goloiu. (Ep. 28)

Schimbările abrupte din ultimul timp s-au reflectat în experiențele emoționale ale tuturor iar pentru multe persoane s-au exprimat prin stări de frică și nesiguranță care au luat forma, de multe ori, a anxietății. Rapoartele internaționale arată, de exemplu, că în Statele Unite ale Americii rata persoanelor care suferă de depresie sau anxietate a crescut de la 11% (în decembrie 2019) la 42 % la finalul anului trecut. Alte statistici din Europa spun că de exemplu, în Belgia, ratele de depresie și anxietate s-au dublat, și că sunt mult mai frecvente în rândul tinerilor și persoanelor singure. Consumul de antidepresive în Marea Britanie a crescut cu 23% în ultimul an. Vestea bună, cu speranță vine de la un studiu publicat anul acesta în februarie, în Lancet Psychiatry* care confirmă că mintea este capabilă să se adapteze rapid în orice context. Acest studiu longitudinal observațional derulat în Marea Britanie a arătat că deși inițial multe persoane au resimțit o scădere a sănătății emoționale, aceasta s-a îmbunătățit semnificat în următoarele 20 de săptămâni după instalarea regulilor stricte de distanțare socială.

Salut si bine te regăsesc la Mind About You, un capitol din Mind Education Podast. Sunt Mara Bria, doctor în psihologie la Mind Education și Școala pentru cuplu și în acest episod o am alături pe colega mea Oana Goloiu, psiholog clinician și psihoterapeut într-o discuție despre acceptarea cu blândețe de care are nevoie vindecarea fricii și a atacurilor de panică:

min. 03:09 – Faptul că mintea umană găsește mai greu siguranță si predictitibiliate în ultimul timp, a afectat calitatea vieții emoționale? Sunt mai frecvente stările de anxietate?

min. 04:39 – Ce este anxietatea și ce forme poate lua?

min. 06:21 – Cum poți crește sentimentul de siguranță atunci când mintea percepe constant sau deseori pericol?

min. 11:16 – Cum recunoști un atac de panică?

min. 19:27 – Ce poți să faci atunci când ai un atac de panică dar mai ales după ce a trecut, ca el să nu reapară?

min. 29:55 – Ajută ca atunci când cineva are un atac de panică cei de lângă să îi spună ”stai liniștit/ă, nu e nimic grav, nu ai de ce să te simți în pericol. Sau mesaje ca ”totul va fi bine, va trece repede, nu te speria”?

min. 31:48 – Un gând de final.

*Fancourt, D., Steptoe, A., Bu, F. (2021). Trajectories of anxiety and depressive symptoms during enforced isolation due to COVID-19 in England: a longitudinal observational study. The Lancet Psychiatry; 8(2);141-149. https://doi.org/10.1016/S2215-0366(20)30482-X.

Music: Matei Sax. Matei Sax – Easy Heal (Official Audio) || Saxophone Liquid Drum & Bass