Despre sedentarism, cu consecvență. Cu dr. Gheorghe Ungureanu. (Ep. 25)
Sedentarismul cauzează anual la nivel mondial peste 5 milioane de decese, dintre care jumătate de milion în țările Uniunii Europene. Inactivitatea fizică costă țările Uniunii Europene 80,4 milioane de euro anual.
Statisticile pre-pandemie arătau că 1 din 4 adulți nu îndeplinesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru mișcare zilnică. Studii recente care au explorat oboseala față de platformele de comunicare online (zoom fatigue*) consideră că unul dintre cei 4 factori care duc la această oboseală este tocmai reducerea mobilității fizice.
Sedentarismul este considerat mai periculos decât fumatul, infecția cu HIV sau săritul cu parașuta. S-a impregnat atât de mult în stilul de viață contemporan încât Organizația Mondială a Sănătății a emis un ghid cu recomandări pentru a-l preveni, dar mai ales pentru a încuraja mișcarea în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Invitatul acestui episod Mind about you, parte din Mind Education Podcast este Gheorghe Ungureanu, medic neurochirurg pasionat să contribuie mai mult la educația comunității și societății în care trăiește. Te invit să ni te alături la o discuție despre impactul sedentarismului și ce înseamnă reducerea lui:
min. 01:56 – Ce este sedentarismul și cu ce costuri vine?
min. 04:58 – Cum și unde se văd efectele sedentarismului?
min. 13:08 – De ce un stil de viață excesiv de activ nu aduce neapărat beneficii asupra sănătății?
min. 20:55 – Care sunt recomandările actuale pentru mișcare sănătoasă?
*Bailenson, J. N. (2021). Nonverbal Overload: A Theoretical Argument for the Causes of Zoom Fatigue. Technology, Mind, and Behavior, 2(1). https://doi.org/10.1037/tmb0000030
Music: Matei Sax. Cubano Loco (Official Audio) || MSX