Granițe sănătoase cu copii și adolescenți. Cu Bogdana Păcurari. (Ep. 35)
Ce înseamnă să setezi granițe sănătoase în relația cu copiii și adolescenții, într-o cultură care încă mai crede că disciplina fără pedepse nu se poate face? În care procesul de învățare înseamnă evidențierea greșelilor, și nu înțelegerea nevoilor de dezvoltare ale copilului, de creștere a resurselor și putințelor lui? În care explorarea și definirea nevoilor emoționale este o practică necunoscută multora?
Modul în care adulții setează granițe în relația cu copiii și adolescenții le va fi acestora un model pentru construirea viitoarelor lor relații. Setarea limitelor este de fapt o competență esențială prin care copiii învață gramatica relațiilor cu ceilalți pentru că exersează empatia, înțelegrea perspectivelor diferite și a impactului pe care alegerile personale le au asupra celorlalți.
În relațiile cu copiii și adolescenții trasarea granițelor sănătoase începe de la crearea unui spațiu de siguranță și conectare. Mai întâi a adulților cu ei înșiși, și apoi a lor cu copiii*. Asta înseamnă de exemplu că un adult poate vorbi copiilor despre consecințele comportamentelor lor fără să apară respingerea sau critica; ci dintr-o zonă de conectare emoțională, încredere și ghidaj.
Bogdana Păcurari este psihoterapeut de familie și cuplu și trainer la Mind Education:
min. 02:28 – Ce sunt limite sănătoase?
min. 07:12 – Cum se setează limite sănătoase în etape diferite de dezvoltare?
min. 10:15 – Care sunt nevoile copiilor, pre-adolescenților și adolescenților?
min. 16:52 – Cum mă asigur că păstrez spațiul de conectare și siguranță când pun limite?
min. 24:30 – Ce recomandări sunt pentru granițe prea relaxate sau prea rigide?
Music: Sergiu Tuhuțiu. Almost found
*Set boundaries, find peace (2021). Nedra Tawwab. Penguin Random House Publishing, New York