Mind Education

Inovație și vulnerabilitate. Cu Gabriel Dombri. (Ep. 27)

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Valorile și asumpțiile multor organizații au migrat în ultimul timp de la explorare și creativitate înspre siguranță și reziliență*, însă cum arată siguranța și reziliența în contexte fluide și instabile? Inovația depinde nu numai de creativitate, ci mai ales de abilitatea unei persoane, echipe și organizații de a integra paradoxuri, de a aduce ordine în haos și de a vedea haos în ordine. Presupune disponibilitatea spre joacă și-n același timp spre disciplină focusată. Însă, pe de altă parte, inovația este foarte fragilă în fata asumpțiilor și paradigmelor implicite care ghidează alegerile. Fără claritate, fără disponibilitatea și disciplina de a explora aceste asumpții implicite, elevor lua adeseori forma erorilor de decizie, a acelor biasări care sabotează procesul inovativ. Managementul vulnerabilităților personale, emoționale și mentale, reprezintă aspectul cel mai important care este insuficient luat în seamă în acest domeniu.

Partenerul acestei discuții, care explorează din mai multe unghiuri impactul erorilor de decizie asupra procesului de inovație este Gabriel Dombri, CEO și product strategist la Tapptitude, un studio de produs din Cluj-Napoca. Gabriel lucrează direct cu fondatorii de start-up și cei care creează produse digitale și este expus zilnic la provocările pe care le aduce inovația:

min. 02:20 – Cum a afectat schimbarea din ultimul timp domeniile inovative ca start up-urile? Cum s-a adaptat inovația nevoii de siguranță?

min. 05:54 – Inovația depinde în primul rând de o expertiză teoretică și practică solidă, adică de cunoștințe dar și de interconectările dintre ele. Se păstrează acestea în practica de acum sau s-au schimbat?

min. 12:30 – Cat de usor este in practica de zi cu zi ca erorile sa fie exploatate ca oportunități de creștere?

min. 16:40 – Există anumite biasari ale deciziilor care sunt mai frecvente?

min. 29:02 – Este mai frecvent basul de escalare a angajamentului, adică incăpățânarea de a continua un proiect doar pentru că până in acel moment ai investit prea multe resurse, desi perspectiva de succes este incertă

min. 36:27 – Crezi că există o serie de asumpții implicite care mențin aceste biasări? Si ce recomandări practice ai pentru a le reduce?

*Spicer, A. (2020). Organizational Culture and COVID-19. Journal of Management Studies;57:8. DOI:10.1111/joms.12625

Music: Sergiu Tuhuțiu. Cracked Dreams