Mind Education

Iubire și interconectare. Cu Domnica Petrovai (Ep.1)

Cu mare bucurie și entuziasm lansăm oficial Podcast-urile Mind Education. Ele pun în cuvinte misiunea în care credem noi, cei de la Mind Education și Școala Pentru Cuplu: să contribuim la o lume mai bună, mai armonioasă. Aducem teme de reflecție și discuții ghidate de rezultate științifice, grupate în patru capitole:
Mind about You
Mind about Love
Mind about Collaboration
Mind about Communities

Episoadele vor fi disponibile integral atât pe canalul nostru de Youtube, cât și pe Anchor, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Breaker, Castbox, PocketCasts, RadioPublic.

Cu acest episod lansăm primul podcast Mind Education și începem capitolul Mind about Love. Vorbim, împreună cu Domnica Petrovai, fondatoarea Mind Education și a Școlii pentru Cuplu despre iubire și interconectare. Eu sunt Mara Bria, doctor în psihologie la Mind Education și sunt tare entuziasmată să începem seria Podcast-urilor Mind Education!

Trăim o perioadă care pare să prețuiască individualismul mai mult decât (inter)conectarea, însă în care efectele negative ale singurătății și însingurării sunt copleșitoare pentru sănătatea mentală și emoțională. Uităm că nevoia de conectare cu ceilalți, în toate formele ei, de la relații intime, de colaborare sau de prietenie este una dintre cele mai profunde nevoi umane. Și nu e deloc surprinzător faptul că studii din domenii diferite confirmă că persoanele care au un sentiment de apartenență autentică la grupuri și comunități sunt mai fericite și mai sănătoase.

Rata divorțului este în creștere continuă la nivel global, iar rata de divorț a celor care se recăsătoresc pare să crească cu fiecare nou drum către altar. Este greu să închei o relație romantică, însă nu și atunci când toți cei din jurul tău fac asta, spune un studiu longitudinal* care a arătat că decizia unui cuplu de a se separa este foarte mult influențată de contextul în care trăiește acel cuplu, adică de grupul lor social de referință. Are atunci un sâmbure de adevăr proverbul “Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești?” Sau, în contextul discuției actuale, spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun ce decizii vei lua?

*McDermott, R., Fowler, J., & Christakis, N. (2013). Breaking Up is Hard to Do, Unless Everyone Else is Doing it Too: Social Network Effects on Divorce in a Longitudinal Sample. Social forces; a scientific medium of social study and interpretation92(2), 491–519.

Podcastul Mind Education este prezent și pe Youtube: https://youtu.be/PdGm9ueXAcg

*Campanie de educație a cuplului în cadrul proiectului „Programe de formare şi psiho-educaţionale bazate pe modele de prevenţie şi intervenţie inovative în sănătatea emoţională”, COD MYSMIS 121344, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională