Mind Education

Legătura dintre corp, claritate mintală și emoțională. Cu Claudia Buneci (S.2, Ep. 15)

La nivel global, anterior pandemiei actuale se considera că în viitorii 20 de ani sănătatea mintală fragilă va fi de departe cea mai mare sursă de dizabilitate; însă contextul pandemic din ultimii ani a accelerat dezvoltarea problemelor de sănătate mintală și emoțională; un studiu* publicat în jurnalul Lancet, de exemplu, a estimat că doar în anul 2020 incidenta depresiei a crescut, la nivel global, cu 28% și cea a anxietății cu 26%, cu o creștere, in Europa, mai mare față de această medie globală, unde se estimează ca ambele provocări emoționale au crescut cu 30% față de anii anteriori pandemiei. 

Știința abundă în modele și studii care argumentează faptul că dezvoltarea depresiei depinde de inter-dependența a diverși factori și mecanisme, de la vulnerabilități  personale (genetice, biologice, emoționale) până la lipsa suportului social și al comunităților care dezvoltă sentimentele de apartenență. Însă, tot studiile arată că din anii 1990 încoace nu s-au înregistrat progrese majore în tratamentul depresiei, probabil pentru că încă sănătatea emoțională și mintală este abordată trunchiat, prin focus exclusiv pe sănătatea creierului fără să integreze și alte aspecte. Descoperiri științifice recente însă deschid noi perspective care explorează relația dintre corp și claritatea mintală și emoțională.

Rezultate din domeniul psihoneuroimunologiei arată faptul că sistemul imunitar afectează modul în care o persoană răspunde în fața stresului, ceea ce va contribui la vulnerabilitatea sănătății emoționale. De exemplu studiile arată că există o relație complicată între inflamația din corp și depresie, și arată că aproape o treime dintre persoanele cu depresie au constant niveluri crescute ale inflamației in corp.

Sau spus foarte simplu, claritatea gândurilor depinde de sănătatea corpului, și invers, sănătatea corpului depinde de claritatea gândurilor.

Subiectele discutate în acest episod Mind Education Podcast cu Claudia Buneci, health coach:rolul neuroinflamației în sănătatea creierului și calitatea vieții emoționale și mintale ce sunt mitocondriile și de ce disfuncționalitățile mitocondriilor favorizează dezvoltarea problemelor de sănătate mintală rolul expunerii la toxine asupra calității vieții de ce respectarea ritmului circadian contribuie la sănătatea fizică și emoțională recomandări practice

Studii incluse:

*Santomauro, D. F. et al. (2021). Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic. The Lancet. 398(10312);1700-1712, November 06, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02143-7

**Dickerson, F. et. al. (2018). Adjunctive probiotic microorganisms to prevent rehospitalization in patients with acute mania: A randomized controlled trial. Bipolar Disorders;20(7):614-621. Doi: 10.1111/bdi.12652.

Music: Matei Sax. Cubano Loco