Mind Education

Meditație ghidată pentru copiii de 7-9 ani. Cu Alina Lupeș. (Ep. 31)

Din dorința de a contribui la sănătatea emoțională a copiilor și adolescenților noi, cei de la Mind Education am pregătit o colecție de practici de meditație mindfulness pentru copii și adolescenți. Vor fi trei practici diferite pentru copiii de 7-9 ani și adolescenții de 10-14 ani și 15-18 ani. 

De ce meditația mindfulness? Pentru că acestea au câștigat atât de multă susținere și confirmare a efectelor pozitive încât școlile care au adoptat programe de stare de bine pentru copii pornesc de la aceste practici. Care sunt aceste efecte pozitive? Dincolo de efectele asupra stării de bine,  o meta-analiză* care a evaluat rezultatele a 33 de studii confirmă că practicile de meditație mindfullness au efecte pozitive pentru sănătatea mentală a copiilor și adolescenților. Mai precis, această meta-analiză care a evaluat efectele în rândul a peste 1700 de copii și adolescenți a arătat că practicile mindfulness contribuie la reducerea depresiei și anxietății. Spus mai simplu, printr-o practică zilnică dar consecventă, de 5-10 minute, în care ești ghidat să explorezi prezentul prin focus pe corp și respirație, stările de depresie și anxietate se ameliorează. 

Ce înseamnă practica mindfulness? Este un exercițiu de prezență, de ancorare în momentul prezent prin care ajuți mintea să fugă mai puțin în viitor sau să rămână agățată de trecut. Nu e așa că mintea noastră este fascinantă? Printr-un gest atât de simplu de disciplină, cât de mult poți contribui la sănătatea ta mentală.

Alina Lupeș este trainer și facilitator mindfulness la Mind Education.

min. 03:12 – Intro părinți

min. 05:49 – Meditație ghidată

*Dunning, D. L., Griffiths, K., Kuyken, W., Crane, C., Foulkes, L., Parker, J., & Dalgleish, T. (2018). Research Review: The effects of mindfulness-based interventions on cognition and mental health in children and adolescents – a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Child Psychology and Psychiatry (IF 6.129). doi:10.1111/jcpp.12980 

Music: Sergiu Tuhuțiu. Cracked Dreams