Mind Education

Mindfulness. Mistic sau psihologic? Cu Alina Lupeș. (Ep. 21)

Meditația mindfulness este o formă de antrenament mental care implică prezență și atenție în momentul de acum însă fără judecata sau evaluarea acestui ”acum”. Și deși este o practică inspirată din tradițiile budhiste, studiile din ultimii 20 de ani îi confirmă beneficiile asupra calității vieții și stării de bine. Celebrul studiu din jurnalul Science din 2010 ”A wondering mind is an unhappy mind” este unul dintre primele care a arătat cât de multă nefericire aduce hoinăreala minții. Și că practicarea meditației facilitează accesarea stării de flux, stare care contribuie în foarte mare măsură la o viață fericită.

Un alt studiu publicat în Nature Review Neuroscience care a revizuit efectele meditației mindfullness a evidențiat că aceasta contribuie nu numai la performanța cognitivă dar și la sănătatea fizică și mentală. Mai specific, practicarea constantă a meditației îmbunătățește funcționarea acelor zone din creier responsabile cu controlul atenției, reglarea emoțiilor și conștientizarea de sine.

Invitata acestui episod este colega mea Alina Lupeș, trainer și consilier mindfulness la Mind Education, într-o discuție care explorează cele trei aspecte care formează harta conștiinței dar și care sunt practicile de meditație.

min. 02:09 -Care este relația ta cu meditația?

min. 06:18 – Care e legătura dintre mistic și știință în ce privește meditația mindfulness?

min. 08:20 – Care este paradigma care îți ghidează practica?

min. 17:54 – Ce presupune munca individuală și care e rostul unui consilier de mindfulness?

min. 21:53 – Câteva recomandări practice.

Killingsworth, K. M. & Gilbert, D. T. (2010). A Wandering Mind Is an Unhappy Mind. Science. 932–932. DOI:10.1126/science.1192439.

Tang, Y.-Y., Hölzel, B. K., & Posner, M. I. (2015). The neuroscience of mindfulness meditation. Nature Reviews Neuroscience, 16(4), 213–225. DOI:10.1038/nrn3916

Music: Matei Sax: High on Night