Mind Education

Narcisism și relații profesionale. Cu Cristina Sterie (S. 2, Ep. 2)

Cum recunoaștem narcisismul în relație cu colegii și nu numai? De ce, deși la început persoanele narcisiste par carismatice, relațiile de colaborare sunt dificil de construit? De ce, persoanele care lucrează cu colegi sau lideri narcisiști ajung să se îndoiască de sine, să își piardă încrederea în ei înșiși și în aptitudinile lor?

Studii de tip review* arată că beneficiile pe care le aduc aceste tipologii în organizație sunt puține și pe termen scurt, în timp ce impactul negativ asupra calității relațiilor cu ceilalți, a stării de bine și asupra performanței se reflectă la nivel personal, al echipei și al organizației. Deși narcisismul este atras de poziții de leadership pe care aceste peroane sunt convinse că le desfășoară cel mai bine, această perspectivă nu este confirmată și de ceilalți. Narcisismul blochează colaborarea din și cu echipe, arată studiile, inclusiv în echipele de management de top. Pentru că, în poziții de leadership aceste persoane adoptă o viziune agresivă, îndrăzneață și orientată înspre asumarea riscurilor, de multe ori expun reputația organizațiilor pentru care lucrează. La fel, cu cât cultura dintr-o organizație este mai puțin conștientă de aceste tipare de comportament, cu atât aceste nuanțe vor urca în ierarhie** și vor contura ele cultura, una individualistă, potrivită lor.

Invitata acestui episod Mind Education Podcast este Cristina Sterie, președinta Institutului Român de Schema Therapy (IRST), secretar general al Asociației Române de Hipnoterapie și Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (AHPCC), deține acreditarea Avansată în Schema Therapy, este trainer și supervizor de Schema Therapy recunoscută de Societatea Internațională de Schema Therapy (ISST).

min. 04:11 – Sunt trăsăturile narcisiste carismatice?

min. 05:25 – De ce aceste nuanțe sunt uneori valorizate în context profesional?

min. 09:09 – Care sunt cele mai frecvente tipologii de narcisism?

min. 11:07 – Există diferențe de gen în aceste tipologii?

min. 12:55 – Cum se exprimă aceste tipare în relațiile de colaborare?

min 17:26 – Diferă modul în care colaborează persoanele narcisiste cu colegii față de colaborarea cu autoritatea?

min. 19:04 – Cum arată o conversație dificilă cu o persoană narcisistă?

min. 20:37 – Ce auzi în cabinet, care sunt perspectivele persoanelor narcisiste și a persoanelor cu care lucrează?

min. 24:30 – Ce înseamnă progres în terapie pentru persoanele narcisiste?

min. 26:28 – Ce competențe, abilități susțin progresul în terapie?

min. 30:13 – În cât timp apare progresul în terapie?

min. 32:23 – Cum reduci dependența de muncă la persoanele cu narcisism?

min. 36:25 – rcomandări practice și de lectură

*Braun S (2017) Leader Narcissism and Outcomes in Organizations: A Review at Multiple Levels of Analysis and Implications for Future Research. Front. Psychol. 8:773. doi: 10.3389/fpsyg.2017.00773 **Pech, R.J. & Slade, B.W. (2007). Organisational sociopaths: rarely challenged, often promoted. Why?. Society and Business Review, 2(3); 254-269. https://doi.org/10.1108/1746568071082…

Music: Sergiu Tuhuțiu. Over Time