Mind Education

Respirația în cuvinte. Cu Andrei Fălcușan. (Ep. 36)

Ce înseamnă respirație sănătoasă? De ce conștientizarea respirației îmbunătățește nu numai calitatea sănătății fizice dar și claritatea minții?

Un studiu de tip review* confirmă ceea ce practicile de mișcare conștientă au intuit de mult, că respirația lentă îmbunătățește calitatea vieții. Studiul confirmă că respirația lentă, profundă aduce o sumedenie de beneficii capacității pulmonare și întregului sistem respirator, a sistemului cardiovascular și cardiorespirator dar mai ales asupra sistemului nervos.

Respirația lentă este cea care implică 4-10 respirații complete într-un minut iar acest tip de respirație include implicit și mușchiul diafragm și poate fi antrenată prin exerciții de conștientizare; pentru că respirația este una dintre puținele funcții corporale care poate fi controlată atât autonom, de sistemul nervos cât și conștient, prin atenție și ghidaj. Există trei modalități prin care poți aduce liniște atunci când corpul este agitat sau stresat: prin mișcare, atingere sau respirație. Știai că, de exemplu, pentru a-ți aduce liniște și claritate în momente de stres sau panică e suficient să alegi să expiri mai lung, mai multe secunde decât pentru inspiri? Și să faci asta de câteva ori? Prin acest exercițiu de fapt accesezi sistemul nervos vegetativ, pe care îl ghidezi înspre a percepe siguranță, în loc de pericol.

Sunt Mara Bria, doctor în psihologie la Mind Education și Școala pentru cuplu și partenerul de discuție este Andrei Fălcușan, kinetoterapeut cu peste 10 ani de experiență practică și pasionat de beneficiile respirației conștiente.

min. 02:42 – Ce înseamnă o respirație sănătoasă?

min. 07:12 – Care sunt costurile respirației superficiale?

min. 08:50 – Respirat pe nas sau pe gură?

min. 13:24 – E recomandat să tragem ă respirația cu mult aer?

min. 17:09 – Ce înseamnă antrenament al respirației?

min. 19:11 – Este o relație între respirat și postura corpului?

min. 22:06 – Recomandări practice 

*Russo, M.A., Santarelli, D.M., & O’Rourke, D. (2017) The physiological effects of slow breathing in the healthy human. Breathe; 13: 298–309. 

Music: Matei Sax: Cubano Loco