Mind Education

Sănătatea mintală în spațiul profesional, o investiție strategică. Cu Daniela Vercellino (S. 2, Ep. 14)

În contextul schimbărilor din ultimii ani, sănătatea emoțională si mintala a devenit, pentru majoritatea organizațiilor și liderilor, dintr-un cost ne-necesar, într-o investiție strategică. Suntem, lideri, organizații, echipe mai conștienți că munca nu poate fi separată de viața emoțională; și că dacă vrem cea mai bună muncă posibilă, știm că ea începe cu claritate emoțională.

Un raport McKinsey* arată punctele în care efortul și perspectiva echipei de leadership este deconectată de perspectiva angajaților în trei aspecte: 1) nivelul de sprijin pentru sănătatea emoțională și mintală, 2) accesul angajaților la soluții de specialitate pentru adresarea problemelor de sănătate mintală și a adicțiilor, 3) stigma de la locul de muncă, adică rușinea, discriminarea sau impactul nefavorabil al sănătății mintale neadresate corespunzător.

Însă care sunt oportunitățile prin care organizațiile pot să devină mai deschise față de provocările emoționale care sunt în continuă creștere? Conștientizarea impactului și relevanței lor? Comunicare constantă și transparentă atât despre provocările emotionale cât si despre soluțiile puse la dispoziție? Sau crearea unei culturi incluzive care susține și investește în campanii de sănătate mintală, încurajează liderii să discute onest despre aceste aspecte și este preocupată să crească comunități și sentimentul de apartenență în organizație?

Invitata acestui episod Mind Education Podcast este Daniela Vercellino, COO pentru Societe Generale Global Solution Centre, unul dintre centrele globale de servicii ale Grupului Societe Generale. Daniela este doctor în psihologie, absolventă a Universității Babeș-Bolyai și are peste 18 ani de experiență în construirea de strategii eficiente și programe ample de resurse umane.

Subiectele discutate:

De ce sănătatea mintală la muncă nu mai este ”a nice to have”

Impactul lipsei formării deprinderilor esențiale pentru calitatea vieții în sistemele educaționale asupra calității vieții în mediul profesional

Ce înseamnă concret schimbarea strategiei organizaționale din focus pe well-being către investiția în sănătate mintală

Importanța conștientizării și alfabetizării în ce privește sănătatea emoțională și mintală

*Coe, E., Cordina, J., Enomoto, K., & Mandel, A.  (21 April, 2021). National surveys reveal disconnect between employees and employers around mental health need. McKinsey & Company. https://www.mckinsey.com/industries/healthcare-systems-and-services/our-insights/national-surveys-reveal-disconnect-between-employees-and-employers-around-mental-health-need

Music: Sergiu Tuhuțiu. Blackmailed Soul