Schimbarea culturii în România. Cu Cosmin Gheorghe (S. 2, Ep. 4)
De unde începe schimbarea culturii românești? Care sunt ingredientele de care au nevoie sistemele sociale pentru a susține un proces de transformare? Care mecanisme permit pendulări între nuanțe și perspective multiple, în așa fel încât identitatea, autenticitatea și contradicțiile să poată fi conținute? Depinde evoluția unei culturi de evoluția personală sau mai degrabă de evoluția sistemelor sociale ca familia, cuplul, comunitățile?
Te invit la o discuție despre sisteme sociale, asumarea schimbării, rigiditate și flexibilitate dar și despre Bruce Willis, Mircea Eliade și Jean Baudrillard.
Acest episod aniversar Mind Education Podcast este o discuție cu Cosmin Gheorghe despre dinamica schimbării culturii românești. Cosmin locuiește în California, SUA, este psihoterapeut și predă la universitate cursuri de psihologie socială, perspective globale în psihologie, neurofiziologie și psihoterapie somatică, și terapie de familie. A absolvit facultatea de medicină și de psihologie și are experiență vastă, academică și practică în relații de multiculturalitate și inter-culturale. Îl pasionează scrisul și teatrul și topicurile de interes sunt tehnologie, inteligență artificială și relații.
min. 02:30 – Ce înseamnă schimbarea culturii, mai ales în cultura românească?
min. 09:49 – Care e mecanismul care poate să conțină și rigiditatea, dar și flexibilitatea?
min. 12:25 – Depinde schimbarea unei culturi de schimbarea personală? Dar și invers, schimbarea personală de schimbarea contextului ?
min. Depinde evoluția de contribuția în comunități?
min. 20:22 – Depinde evolutia de capacitatea (individuala, comunitara) de a face implicitul explicit?
min. 31:58 – Afectează biasurile dinamica dintr-un cuplu?
min. 34:17 – Cum putem măsură progresul, evoluția, într-o cultură:
min. 42:30 – Autenticitate și contradicții
Music: Sergiu Tuhuțiu. Cracked Dreams