Somnul copiilor și adolescenților. Cu Bogdana Păcurari. (Ep.42)
Conform National Sleep Foundation, adolescenții cu vârsta între 14 și 17 ani au nevoie între 8 și 10 ore de somn noaptea, zilnic, în timp ce copiii cu vârsta între 6 și 13 ani au nevoie între 9 și 11 ore de somn. Studiile meta-analitice* însă arată că majoritatea adolescenților dorm mai puțin de 8 ore pe noapte, în timpul școlii în timp ce somnolența de peste zi este o obișnuință. Pentru că dorm insuficient în timpul săptămânii de școală, au tendința să recupereze somnul nedormit la sfârșitul săptămânii, din convingerea că un somn pierdut câteva zile consecutive poate fi recuperat în zilele următoare. Însă acesta este doar un mit. Mintea și corpul nostru au nevoie zilnic de aceeași ”doză” de somn, pentru că nu are mecanisme prin care să facă rezerve de somn. Iar problemele de somn, de orice fel, afectează calitatea vieții, sănătatea emoțională și mintală și sănătatea fizică. Sau spus simplu, oricare este prioritatea ta ca părinte și a copilului acum, de la performanță școlară sau sportivă, de la creșterea imunității până la exersarea atenției și memoriei, sau de la scăderea anxietății și a creșterii încrederii în sine, toate pot fi îmbunătățite dacă somnul este suficient și suficient e hrănitor.
Acest episod Mind Education podcast este o conversație cu Bogdana Păcurari despre rostul părinților în somnul copiilor și adolescenților. Bogdana este psihoterapeut de familie și cuplu și trainer la Mind Education.
min. 04:52 – Este somnul copiilor și adolescenților pe bune o prioritate?
min. 08:36 – Care sunt cele mai frecvente dificultăți de somn pe care le întâlnești în cabinet?
min. 12:38 – Care sunt primele îmbunătățiri pe care le vezi odată ce lucrezi cu somnul?
min. 15:25 – Cum și de unde începe modificarea așteptările legate de somn, în familie?
min. 20:54 – De ce e recomandat cititul înainte de somn?
min. 22:37 – Cum poți folosi meditația ghidată înainte de somn fără a folosi device-uri?
min. 24.12 – Concret, la ce oră trebuie să fie copiii în pat și cum îi putem sprijini pe copii să adoarmă în așa fel încât să doarmă suficient?
min. 29:02 – Dar la adolescenți, ținând cont de faptul că ora la care li se face somn, fiziologic, este decalată cu o oră – două?
*Gradisar, M., Gardner, G., Dohnt, H. (2011). Recent worldwide sleep patterns and problems during adolescence: a review and meta-analysis of age, region, and sleep. Sleep Medicine. 12(2):110-8. DOI: 10.1016/j.sleep.2010.11.008.
Music: Sergiu Tuhuțiu. World’s Heart