Mind Education

Preoții din Lugoj învață despre relațiile sănătoase. Interviu cu Andreea Vasile

Psihologul Domnica Petrovai s-a întâlnit cu preoții din Episcopia Lugoj într-un eveniment unic despre cuplu, relații sănătoase și iubire. E doar începutul unei asemenea colaborări, în care preoții își dau mâna cu specialiștii în sănătate mentală și învață cum pot fi de ajutor comunităților din care fac parte. Un interviu cu Andreea Vasile despre ce s-a întâmplat la Lugoj.

Cum a fost pentru tine să vorbești unor preoți despre aceste subiecte? A fost un public mai degrabă atipic pentru subiectele tale…

A fost dificil la început, în primele ore, însă după ce ne-am mai cunoscut și fiecare a înțeles că ne dorim același lucru și că împreună avem o putere mai mare, lucrurile s-au așezat. Ne-am clarificat diferențele, mai ales la nivel de limbaj, contribuția și zona de influență a fiecăruia. Rezistențele sunt firești, mai ales când încă nu ai experiențe bogate, pozitive în parteneriatul cu o altă profesie, însă discuțiile și înțelegerea perspectivelor m-a ajutat și pe mine, și pe ei să credem în colaborare. Cel puțin eu sigur voi colabora cu cei care își vor dori un sprijin. Experiența mea cu multe comunități m-a învățat că la început sunt rezistențe, mecanisme de protecție și o rigiditate dată de ce obișnuiești să faci până în acel moment. Însă evoluția acelei comunități înseamnă un proces inconfortabil și dureros de dezvățare și regândire a multor convingeri și obiceiuri pe care, până atunci, le credeai reguli și norme de neschimbat.

Care au fost mesajele pe care tu ai vrut să le transmiți și cum a fost primită de ei cunoașterea ta?

În primul rând, mi-am dorit să se deschidă și să vorbească despre nevoile lor emoționale, atât în calitate de preoți, cât și ca soți și/sau tați și bărbați. Să vadă că viața lor personală și profesională poate beneficia de pe urma cunoașterii psihologiei, că familia și cuplul lor pot avea o viață mai frumoasă. În al doilea rând, să conștientizeze ce ar însemna colaborarea cu un terapeut de cuplu și familie pentru comunitatea în care profesează și cum pot ei contribui la educația relațiilor sănătoase, și, în consecință, la o prevenție a divorțului.

Consideri că preoții mai au o putere mare în comunitățile lor, oamenii se mai uită la ei ca la niște repere de moralitate și etică, mai caută ei să afle de la preoți răspunsurile la întrebările „grele”? Ce ai întâlnit la Lugoj din acest punct de vedere?

Da, cred că au o mare putere de influență în multe comunități și că ei pot avea o contribuție semnificativă la însănătoșirea relațiilor, la educația cuplului și la promovarea sănătății mentale. (…) Și cred că dacă eu îi sprijin pe preoți să aibă o viață de cuplu sănătoasă și armonioasă, și ei vor comunica mesaje sănătoase și de ajutor pentru tineri și cupluri, sănătatea relațiilor se va îmbunătăți. (…) Observațiile lor, ca și ale mele, de fapt, sunt că generația tinerilor este una în care cuplul este izolat de familie și comunitate și că ei nu au nici un sprijin în a ști cum să depășească crizele în cuplu și că adesea aleg despărțirea mult mai repede și mai ușor. Izolarea cuplului are consecințe nesănătoase asupra celor doi și soluția este tot o comunitate care să sprijine cuplul.

Citește tot interviul aici.