Regăsirea cuplului în vacanță, nu un compromis, evitarea intimității sau certuri
Cum alegeți vacanțele? Cine și cum le plătiți? Doar unul dintre voi se ocupă de oferte, pregătiri, rezervări și organizare? Pentru că el sau ea știe mai bine, așa v-ați obișnuit? Și asta vă frustrează sau dimpotrivă vă faceți să vă simțiți liniștit/ă? El sau ea cum se simte? Îi face plăcere sau este frustrant? Vă certați când vine momentul să alegeți vacanțele? Este numai cum vrea celălalt sau alegeți din timp sau în ultimul moment? Spuneți da la propunerile partenerului, dar nu este ceea ce v-ați fi dorit? Și în vacanță simțiți frustrarea faptului că nu ați ales d-voastră? Sau alegerile lui/ale ei nu sunt pe gustul d-voastră și vreți să vă impuneți, cu argumente? Partenerul ar vrea să călătorească, să viziteze și d-voastră tânjiți după o vacanță de răsfăț – de a sta într-un loc, pe o plajă, să savurați locul fără călătorii? Mergeți în vacanțe numai cu prieteni și copii sau dimpotrivă vă plac vacanțele unde mergeți doar voi doi? Cât de multă apropiere aveți în vacanțe?
Puterea asumată în cuplu și vacanțele
Modul în care alegeți vacanțele vorbește despre viața cuplului, cum este puterea și influența asumată și exprimată în cuplu, cum luați deciziile, cum vă respectați opiniile, cât de mult vă ascultați și cum vă prețuiți unul altuia perspectivele și nevoile diferite. Cât de mult vă cunoașteți. Unul pe celălalt. Nevoia de spontan, nou, predictibil, familiar, distracție, explorare, conectare.
Alegerea vacanței să nu fie un exercițiu de control, dominare și îndreptățire în cuplu – Facem cum vreau/cred eu că este mai bine! Să te adaptezi, că doar nu ne trăim viața în casă. Sau renunțare, evitarea intimității și respingere – Mergem mereu cu prietenii, niciodată singuri, cred că ne-am plictisi și certa doar noi doi! Sau Las după mine, să fie ea mulțumită! Pentru mine e bine oricum. Stai pe telefon, FB, internet, muncești chiar și în vacanță sau te plângi, bârfești, ești nemulțumit/ă, critic și negativist/ă. Nimic și nimeni nu pare să fie pe placul tău.
Exercițiul de a vă explora și cunoaște nevoile vă ajută și scutește de multe certuri și conflicte, neînțelegeri inutile, judecăți și interpretări ale partenerului. Cu dorința profundă de a fi prezent – vă place noutatea, predictibilitatea, rutinele (alegeți același loc pentru vacanțe), vreți să cunoașteți oameni noi sau pur și simplu să vă reconectați cu propriile trăiri și gânduri în liniște? Cum vă regăsiți bucuria, relaxarea și plăcerile? Diferit de partener? Ce puncte comune aveți? Sunteți amândoi exploratori și vacanțele sunt bune momente de satisfacere a acestei nevoi comune? Sau aveți nevoie de predictibilitate? Sau unul dintre voi are nevoie de spontaneitate și celălalt de confortul rutinelor și familiarității? Cum rezolvați aceste diferențe? Care este nevoia cuplului? Și a ta. A ta de a te cunoaște dincolo de confortul prezent. De a descoperi și a te redescoperi prin experiențe noi. Alături de partener.
Când vacanța este o dezamăgire
Vacanța este pentru unele cupluri o evadare, o fugă, o distragere a atenției de la probleme, ne simțim bine numai în vacanțe. Plecați în vacanțe cu așteptări nerealiste. Vacanța cumva, magic, să repare furia, distanța, singurătatea, tristețea și frustrările adunate de săptămâni, luni. Vestea proastă este că statistic, rata divorțurilor crește după vacanțe, multe cupluri trăiesc un stres și mai mare în vacanțe, au așteptări mult mai mari de la partener și relație, și dezamăgiri pe măsură. Neputința, frustrările, detașarea și fricile ne sufocă și ne fac invizibili. Pentru noi și pentru partener. Ne înstrăinează de noi și cel de lângă noi.
Prezent și autentic – soluția pentru regăsirea în cuplu
Rupturile în cuplu sunt inevitabile. Însă ai puterea de a le repara. De a recâștiga încredere. Poți să ai o bună influență asupra celuilalt când are încredere în tine și în voi doi. În vacanță îți propun să te reapropii de partener și de tine. Fără așteptarea de a avea alte și alte discuții care duc la alte certuri, dar nici detașat de partener, deconectat de el sau ea. Când tu devii prezent și cel de lângă tine are o mai mare ușurință de a fi prezent. Pentru că ne dorim cel mai mult să fim văzuți și înțeleși. Cum să fii prezent când nu te vede cel de lângă tine? Să fii cât se poate de autentic, de prezent, să fii acolo, să umpli momentul, cu tine. Cheia accesului la emoții, sentimente, trăiri este relaxarea. Nu distragerea atenției. Nu detașarea și alinarea nevoilor emoționale de conectare, falsă de altfel, doar cu experiențe și obiecte noi. Să-ți distragi atenția de la tine și de la voi.
Experiențele noi să vă aducă în prezent – muzica, oamenii pe care îi întâlniți, locurile, să vă readucă aproape de voi și de cel de lângă noi. Atenți, conectați. Mai puține griji, responsabilități. Acum nu e timpul lor. Este doar al vostru. Cu totul. Să vă bucurați de el. Și nici nu e timpul rezolvării unor probleme vechi, certuri pe care le aveți de mult timp. Acum e timpul reapropierii. Să vă simți în siguranță pas cu pas unul lângă celălalt. Fără control asupra celuilalt. Cum ar fi ca pentru un moment să renunți la critică, reproșuri, negativism, detașare?
Concret, ce îți propun să faci în vacanță
Să ai momente în care să reflectezi asupra a ceea ce simți și trăiești. O procesare profundă a trăirilor prezente. Nu o fugă, nu în grabă – să vezi mult, să călătorești mult. Să stai să simți cu toată ființa ta, în tot corpul experiența. Emoțiile se procesează mai lent, nu în ritmul minții. Și asta este evident mai ales când vrei să schimbi ceva. Înțelegi cu mintea însă emoțional vei reacționa la fel până când nu îți dai spațiu să experimentezi complet trăirile. Cu cât ești mai prezent tu cu tine, cu atât și cel de lângă tine va fi mai prezent. Și așa vă reconectați unul cu celălalt.
Să experimentezi autenticitatea în cuplu. Rară de altfel. Momentele de reapropiere și reconectare sunt experiențe atât de valoroase pentru momentele dificile și stresante ale unui cuplu. Să aduni cât mai mult bine pentru vremuri grele. Suspendați și amânați impulsul și imboldul de a repara, controla partenerul, relația și de a vă rezolva problemele. Acum este un altfel de moment. Nu îl ratați.
Folosiți vacanța să explorați împreună, să vă cunoașteți, este despre tine în relația cu el, cu ea. Uneori în afara zonei de confort. Dacă aveți obiceiul să mergeți în vacanțe numai cu prietenii și copiii, alegeți și o vacanță doar pentru voi doi. Alegeți o altfel de vacanță. Un loc nou. Sau o experiență inedită.
Ce v-ar ajuta cel mai mult să vă regăsiți? Asta poate fi o temă de reflecție și explorare. Vacanța, cum o alegeți și cum o trăiți este tot despre voi, despre tine și despre el sau ea. Să vă fie bine!