Mind Education

Relația de cuplu văzută prin ochii experienței mele

Probabil ați auzit de proiectul Școala pentru cuplu, un proiect tare fain care oferă îndrumare și sprijin celor care cred în iubire în ciuda numeroaselor greutăți și încercări prin care, vrând-nevrând, uneori trebuie să trecem: singurătate, teama de eșec și intimitate, relații „nepotrivite” sau alegeri dureroase.

Domnica m-a invitat să particip la acest proiect și să povestesc cum văd eu relația de cuplu atât din experiența personală, cât și din cea de terapeut.

De-a lungul vieții, am privit în mai multe feluri ideea de dragoste și cea de relație de cuplu. În adolescență priveam dragostea și relațiile de cuplu fericite ca pe ceva care se întâmplă foarte-foarte rar și, chiar dacă ai norocul să ți se întâmple, durează foarte puțin. Cu alte cuvinte: mult chin pentru mai nimic… Destul de descurajantă părerea pe care mi-am format-o, nu-i așa? Ei bine, cu „bagajul” acesta am pornit la drum și consider că m-a influențat mai degrabă negativ în ceea ce privește relația mea cu dragostea. Ulterior, am întâlnit opinii mai mult sau mai puțin similare și la clienții mei, în timpul ședințelor de psihoterapie. Adevărul este că experiența pe care o trăim când suntem copii – modelul de iubire al părinților noștri, al celor dragi din jurul nostru – ne influențează mai mult și mai profund decât putem crede la o primă vedere. Acest model rămâne în mintea noastră și, fără să ne dăm seama, credințele și obiceiurile părinților, rudelor sau celor apropiați nouă devin și ale noastre. Și, deși ne spunem uneori, nu, eu nu voi face ca mama sau ca tata, până la urmă o parte din gândurile și opiniile lor devin ale noastre. Și sunt atât de împământenite încât nici nu ne mai gândim de unde le avem.

Vă propun un mic exercițiu pe care-l puteți face foarte ușor: notați pe o listă opiniile voastre referitoare la cum vedeți dragostea, cum este dragostea pentru voi, ce înseamnă ea – opinii despre relația de cuplu, în general. După ce le-ați trecut pe hârtie, gândiți-vă – pentru fiecare dintre ele – de unde „le aveți” sau unde le-ați auzit. Pot fi de la părinți sau de la alte persoane apropiate din viața voastră sau de la oameni pe care-i considerați repere și modele în viața voastră. Apoi întrebați-vă în ce măsură vă sunt de folos, vă sunt utile în viața de zi cu zi fiecare dintre afirmațiile scrise. Este foarte posibil să găsiți în listă afirmații ori credințe care mai degrabă vă trag înapoi în relația de cuplu, în loc să vă ducă înainte.

Eu însămi mi-am găsit, de-a lungul timpului, tot soiul de credințe, vulnerabilități sau puncte slabe care m-au împiedicat să am o relație bună de cuplu. Și asta ani de-a rândul. Dar, puțin câte puțin, cu suferință și efort, lucrurile s-au schimbat în viața mea, părerile mele nu mai sunt aceleași, am „lucrat” cu vulnerabilitățile mele (încă mai „lucrez” cu o parte dintre ele) și, în fine, m-am schimbat. Acum, relația cu soțul meu îmi umple sufletul de bucurie, apreciere și recunoștință în fiecare zi. Prezentul arată foarte bine.

Dar oare cum va arăta viitorul? Dacă ar fi să vă dau un răspuns realist, el ar fi: nu putem ști, viitorul este incert. Dar pentru mine, prezentul prefigurează viitorul. Dacă eu sunt astăzi prezentă, sunt alături de soțul meu, ne preocupăm amândoi pentru relația noastră în fiecare zi, atunci este foarte probabil ca și mâine să ne fie bine. Și așa, mâine se transformă în azi, și viitorul devine prezent pentru noi doi. Și invers. De aceea, aleg să trăiesc prezentul cu tot sufletul, alături de familia mea.

„Iubirea este viață. Și dacă îți lipsește iubirea, îți lipsește viața” (Leo Buscaglia).

Așadar, primul meu mesajul către voi este să credem în iubire și în cuplu acum, în prezent – și, pe cât posibil, să nu ne lipsească vreodată în viață.

În al doilea rând, să credem, cu toată ființa, că doi oameni pot trăi pentru mult-mult timp – sau pentru totdeauna, de ce nu?! – fericiți și împliniți, împreună.

În al treilea rând, să credem că, în doi, avem puterea să ne îmbunătățim relația zi de zi.

Și să nu uităm că astăzi, grație cercetărilor în domeniul psihoterapiei, știm ce presupune o relație fericită de cuplu și cum putem să o facem să devină realitate. Așadar, nu în ultimul rând, să credem că, oricât de greu ne-ar fi la un moment dat, o relație de cuplu poate fi salvată dacă ne dorim cu adevărat.