Mind Education

Review: Beneficiile practicilor de mindfulness în relația de cuplu

Mindfulness-ul și beneficiile lui au făcut obiectul a numeroase studii. Tot mai multe în ultimii ani. Dacă în anul 2000 erau publicate 21 de studii, până în 2013 numărul acestora a crescut la 549. Majoritatea au demonstrat că, la nivel individual, există o legătură între practicarea mindfulness-ului și o stare fizică și psihică bună.  Mai puține studii însă s-au concentrat pe efectele benefice ale mindfulness-ului în relația de cuplu. Chiar și așa, cert este că practicarea mindfulness-ului este asociată cu un nivel mai ridicat de satisfacție în relații, studiul lui Julianne McGill, Francesca Adler-Baeder și Priscilla Rodriguez de la Auburn University, postat în Journal of Human Sciences and Extension în 2016, aducând dovezi empirice în acest sens.

Deși este o practică individuală, esența mindfulness-ului este una relațională pentru că promovează unitatea, conectarea și apropierea în relații. Studiile arată că mindfulness-ul crește empatia, promovează acceptarea și reduce evitarea în relațiile romantice. Atunci când ne este greu să-i spunem partenerului nevoile și durerile noastre.  Reduce teama de confruntare și scade reactivitatea. Asta înseamnă că, practicând mindfulness-ul, în situațiile conflictuale, nu-l vei mai ataca imediat pe celălalt. Vei putea să vezi mai ușor situația în ansamblul ei. Să te detașezi și să înțelegi că nu este despre tine, ci despre nevoile neîmplinite ale partenerului. Nu te vei simți automat în nesiguranță. Vei putea să te concentrezi la relație și la partener, căutând soluțiile potrivite pentru voi, în cuplu, și nu în afara lui. Pentru că evitarea conflictelor este un predictor al infidelității. Totodată, practicarea mindfulness-ului te poate ajuta să vezi lucrurile în perspectivă. Să fii recunoscător pentru ce vine înspre tine, pentru ceea ce trăiești, concentrându-te mai mult pe partea pozitivă a omului de lângă tine și a relației dintre voi.

Sursa: Mindfully in Love: A Meta-Analysis of the Association Between Mindfulness and Relationship Satisfaction, Julianne McGill, Francesca Adler-Baeder, Priscilla Rodriguez, Auburn University, Journal of Human Sciences and Extension, 2016