Mind Education

Review: Când bărbatul crede că responsabilitățile casei se împart echitabil, viața sexuală a cuplului are numai de câștigat

Un studiu recent a constatat că cuplurile heterosexuale au parte de o viață sexuală mai intensă și mai satisfăcătoare atunci când bărbații se implică în treburile casnice. Când bărbații nu consideră îndeplinirea muncilor casnice ca fiind o obligație, mulțumirea femeii, o muncă înjositoare, evitarea conflictelor cu femeia – fac numai de gura ei – sau muncă de femeie, cuplurile au parte de mai mult sex și fiecare dintre parteneri este mai împlinit din punct de vedere sexual.

Profesor la Universitatea din Alberta, Canada, în cadrul departamentului de ecologie umană, Matt Johnson, a dorit să verifice un studiu mai vechi, realizat în 2012 în SUA, care concluziona că atunci când bărbatul se implica în acele munci casnice care în mod tradițional le revin femeilor (ex. spălatul vaselor, gătit, spălatul rufelor), cuplurile aveau o viață sexuală mai puțin activă. Concluziile acestui studiu nu se potriveau cu ceea ce Johnson știa din experiența lui de terapeut de familie.

Inițial Johnson a constatat că numărul de activități casnice realizate de bărbat nu era un predictor al vieții sexuale împlinite pentru cuplu. În schimb,  percepția bărbaților cu privire la contribuția în mod echitabil la muncile casnice are o legătură directă cu viața lor sexuală.

Studiul s-a derulat pe o perioadă de 5 ani, implicând 1.338 de cupluri din Germania. Rezultatele studiului i-a confirmat lui Johnson ceea ce îi spusese intuiția. Ajutorul dat în gospodărie de bărbat nu diminuează dorința sexuală, ci din contră, o sporește. Motivul? E o chestiune ce ține de respect.

„În orice relație, cantitatea muncilor casnice va însemna ceva diferit în funcție de contextul cuplului, a  așteptărilor proprii pentru ceea ce trebuie să facă fiecare partener și a nivelelor lor de comparație cu ceea ce se întâmplă cu alte cupluri pe care le cunosc”, a explicat Johnson .

„O împărțire a muncii casnice percepută a fi echitabilă asigură faptul că partenerii se simt respectați în timp ce îndeplinesc îndatoririle zilnice”, scrie Johnson în lucrarea sa. „Îndeplinirea muncilor casnice poate fi plăcută sau nu, dar știind că fiecare partener contribuie la îndeplinirea lor previne furia și resentimentele, creând un teren mai fertil în care poate apărea o întâlnire sexuală (satisfăcătoare) “.

Această cercetare vine în completarea unui alt studiu publicat în 2014 în revista Sex Roles, care dezvăluia că ponderea inegală a treburilor casnice afectează în sens negativ satisfacția maritală a femeilor, mai ales atunci când ele simțeau că rolurile ar trebui să fie egale, că nu e corect ca ele să aibă mai multe îndatoriri casnice decât soții lor. Cercetătorii au examinat 220 de cupluri care se căsătoriseră de curând (aproximativ cu 2 ani în urmă), descoperind că stabilirea rolurilor și a împărțirii treburilor casnice este un predictor al fericirii în căsnicie, respectiv o cauză de despărțire.

Johnson a subliniat, de asemenea, că rezultatele sunt importante pentru cuplurile care doresc să aibă o viață sexuală activă în timp caută să păstreze un echilibru în îndeplinirea cerințelor vieții de zi cu zi.

Ce puteți face concret?

Discuțiile despre ce anume e de făcut în casă, când și cum, reduc confuzia și așteptările neîmplinite, resentimentele și tensiunea dintre parteneri. Împărțiți muncile casnice în funcție de preferințele personale și de aptitudini, și mai puțin în virtutea rolurilor de gen. Asta e treabă de femeie.

  1. Faceți o listă cu toate sarcinile casnice care trebuie făcute zilnic, săptămânal și lunar. S-ar putea să vă scape unele lucruri, dar adăugați la listă pe măsură ce vă amintiți de ele. Notați frecvența lor și cât de bine trebuie făcute ele (standardele voastre) – dăm cu mopul și sub masa din bucătărie, nu doar în jurul ei.
  2. Gândiți-vă fiecare la ce anume vă pricepeți și ce vă place să faceți mai mult. Care sunt acele munci pe care tu le faci mai ușor și mai repede decât partenerul tău? Faceți o copie după această listă, astfel încât fiecare să aibă un exemplar. Separat, treceți numele vostru pe listă și numerotați preferințele voastre de la 1 la 10. De exemplu dacă aspiratul are 10 puncte pentru tine, iar pentru partenerul tău doar 2, atunci dă tu cu aspiratorul.
  3. Faceți cu schimbul când vine vorba de acele munci casnice care nu vă fac plăcere. Ori doar unuia dintre parteneri sau niciunuia. Dezinfecția în baie cu siguranță nu e o muncă prea plăcută, dar este necesară. Stabiliți împreună când vine rândul celuilalt – exemplu tot la 2 săptămâni.
  4. Încurajați efortul și nu criticați modul în care a reușit celălalt să ducă la bun sfârșit sarcina. Totuși, chiar și atunci când partenerul și-a dat silința, poate ar fi bine să rediscutați din nou împărțirea sarcinilor. Ar reduce mult din frustrarea ambilor parteneri – unul că a încercat și nu i-a ieșit, iar celălalt că trebuie să mai strângă după partener.
  5. Fiți flexibili și înțelegători atunci când partenerul are nevoie de o pauză sau nu se simte în stare să facă ceea ce îi revenea. Un alt mod de a-i spune te iubesc este „astăzi am să fac eu asta în locul tău”.

Sursa:

Skip the dishes? Not so fast! Sex and housework revisited, Johnson, M. D., Galambos, N. L., & Anderson, J. R., Journal of Family Psychology, martie 2016. (online articolul a apărut anterior)

The Role of Couple Discrepancies in Cognitive and Behavioral Egalitarianism in Marital Quality, Brian G. Ogolsky, Renée Peltz Dennison, James Kale Monk, Sex Roles, aprilie 2014