Mind Education

Review: Dependența de telefon și detoxifierea digitală

Sau despre elementele esențiale ale vieții: aer, apă, alimente și telefoanele mobile

 Ești tot timpul cu telefonul în mână? Verifici des noutățile apărute pe Facebook? Cine ți-a mai dat un like sau dacă cineva ți-a trimis un mesaj pe messenger și poate nu l-ai auzit? Petreci mai mult timp cu ochii pe telefon decât muncind?

În octombrie 2016, revista de specialitate Front Psychiatry publica articolul Cell-Phone Addiction: A Review. Autorii – José De-Sola Gutiérrez, Fernando Rodríguez de Fonseca și Gabriel Rubio au pus cap la cap toate studiile cu privire la dependența de telefonul mobil, analizând conceptul de dependență de telefonul mobil, metodologiile de studiu, trăsăturile psihologice și psihiatrice asociate. Astfel, ei au constatat că incidența acesteia este mai mare în rândul tinerilor, în special a fetelor. În general, datele arată că tinerii sub 20 de ani sunt cei care stau mai mult pe telefoanele mobile. Copiii primesc primul lor telefon mobil la vârste tot mai mici, iar cu cât îl primesc la o vârstă mai mică, cu atât crește probabilitatea utilizării abuzive a telefonului în viitor. În particular, s-a constatat că riscul cel mai mare este pentru copiii care primesc telefon la o vârstă mai mică de 13 ani. Folosirea telefonului mobil la adolescenți este atât de importantă încât unii adolescenți nu își pot opri noaptea telefoanele mobile, favorizând comportamentul de vigilență care le face dificilă odihna. Mai exact, 27% dintre tinerii între 11 și 14 ani admit că nu își închid telefoanele celulare, un comportament care crește odată cu vârsta, astfel încât între 13 și 14 ani unul din trei tineri nu-și închide niciodată telefonul.

Fără dovezi care să indice influența nivelului cultural și a statutului socio-economic, practic toate studiile indică faptul că femeile au un nivel mai ridicat de dependență și utilizare decât bărbații. Utilizarea de către femei este de obicei legată de nevoia lor de comunicare și menținerea relațiilor interpersonale. Cele mai frecvent utilizate de către femei sunt mesajele și messenger-ul.

Pentru bărbați, utilizarea telefonului mobil se bazează simultan pe mesaje text, conversații vocale și aplicații de jocuri și arată o tendință mai mare decât femeile de a-și folosi telefonul mobil în situații riscante. Diferențele dintre bărbați și femei se bazează pe timpul de utilizare și nu pe utilizarea în sine. Femeile petrec mai mult timp decât bărbații pe fiecare dintre aceste aplicații, ceea ce duce la comportamentul orientat spre relații sociale intense și strânse, în timp ce bărbații își folosesc timpul într-un mod mai practic.

De asemenea, cu utilizarea telefonului mobil au fost asociate și tulburările de somn, anxietatea, stresul și, într-o măsură mai mică, depresia (asociate de asemenea cu abuzul de Internet). Totodată, telefonul mobil creează probleme de comportament și tulburări, în special la adolescenți, inspirând noi patologii, cum ar fi “Nomofobia” (NO Mobile fobia), “FOMO” (teama de a lipsi) – teama de a fi fără un telefon mobil, deconectat, “Textafrenia” și “Ringxiety” – senzația falsă de a primi un mesaj text sau un apel care duce la verificarea constantă a dispozitivului și “Textiety” – anxietatea primirii și a răspunsului imediat la mesajele text. Deși dependența de telefoanele mobile nu este încă inclusă în DSM, este evident că este o problemă.

 Un studiu recent făcut de Deloitte arată că americanii își verifică telefonul, colectiv, de 9 miliarde de ori pe zi. Media de verificare a telefonului fiind de 47 de ori/zi, inclusiv în timpul liber, în timp ce se uită la TV, când sunt cu prietenii sau chiar la masă. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani își verifică telefonul chiar mai mult, de până la 82 de ori/zi. De asemenea, timpul necesar pentru a-și verifica telefoanele dimineața continuă să scadă: peste 40% dintre consumatori își verifică telefoanele în termen de cinci minute de la trezire. În primul rând verifică mesajele de chat sau text (35%), urmate de e-mailuri (22%). Odată ce ziua s-a terminat, peste 30% dintre consumatori își verifică telefoanele cu cinci minute înainte de a merge la culcare și aproximativ 50% în mijlocul nopții. Cu toții suntem atât de atașați de telefoanele noastre încât putem spune că le avem cu noi tot timpul.

 Folosești telefonul mai mult decât îți dai seama? Ia măsuri și vorbește cu un specialist.

Răspunde la câteva întrebări pentru a vedea dacă e cazul să te îngrijorezi sau nu:

Dacă ai răspuns afirmativ la măcar o parte din întrebările de mai sus, îți recomandăm o „detoxifiere digitală”:

Moment îți urmărește activitatea de pe smartphone și îți permite să setezi limite zilnice. În momentul în care le depășești, vei fi atenționat.

BreakFree îți urmărește activitatea pe telefon, însă diferă de alte aplicații prin faptul că îți calculează „scorul dependenței”, care are mai mult impact asupra utilizatorului. De asemenea, îți arată cât de des deblochezi ecranul, de câte ori intri pe rețele de socializare și îți oferă posibilitatea să setezi anumite obiective legate de timpul petrecut fără telefon.

Flipd e e cea mai agresivă dintre toate. De exemplu, poți seta să blochezi ecranul pentru o perioadă de timp, astfel că orice ai face nu poți accesa meniul telefonului. Nici măcar restartarea telefonului nu te va scăpa de acest lucru, așa că va fi imposibil să trișezi.
Surse:

  1. 2016 Global Mobile Consumer Survey: US Edition, Deloitte
  2. Cell-Phone Addiction: A Review, José De-Sola Gutiérrez,Fernando Rodríguez de Fonseca și Gabriel Rubio, Front Psychiatry,  2016