Review: Rata sinuciderilor în rândul bărbaților crește din cauza standardelor toxice de masculinitate
De curând Universitatea Indiana din SUA a publicat rezultatele unei cercetări importante în ceea ce privește sănătatea mentală a bărbaților. În cadrul acestei cercetări au fost sintetizate rezultatele a 78 de studii anterioare, cuprinzând în total aproape 20.000 de participanți. Concluzia este una dureros de clară: din cauza stereotipurilor de gen și normelor tradiționale, adică a așteptărilor sociale cu privire la ceea ce înseamnă să fii bărbat, majoritatea bărbaților tind să aibă o sănătate mentală mai precară decât femeile și au o atitudine rezervată când vine vorba să ceară ajutor specializat.
În cadrul acestor studii, masculinitatea a fost caracterizată prin 11 markeri: asumarea riscurilor, violența, dominația, cucerirea femeilor, încrederea în sine, primatul muncii, puterea asupra femeilor, disprețul față de homosexuali și urmărirea statutului social. Însă trei dintre aceste trăsături s-au remarcat mai mult decât celelalte. Promiscuitatea sexuală, încrederea în sine și puterea asupra femeilor au fost cel mai categoric legate de sănătatea mentală fragilă.
Studiile demonstrează că masculinitatea toxică nu afectează doar femeile prin modul în care ele sunt tratate de bărbați, ci afectează și bărbații. Cum? Prin faptul că societatea perpetuează modelul „băieților care nu plâng”, refuzându-le, încă de la naștere, manifestarea oricărei emoții umane care nu este asociată cu puterea agresivă. În schimb, stoicismul și puterea solitară sunt promovate ca virtuți masculine. Practic, obligă băieții să poarte o mască pentru a se conforma așteptărilor societății. Problema e că purtând aceste măști ale masculinității toată viața, bărbații pot pierde contactul cu sentimentele lor reale, rănindu-se pe ei înșiși dar și pe alții.
Dr. Michael Myers, profesor de psihiatrie clinică la Centrul Medical SUNY-Downstate din Brooklyn, spune că „la bărbați, bolile psihice pot fi mascate. O mulțime de simptome de somatizare la bărbați, de exemplu, migrene, dureri de spate, sindromul intestinului iritabil, își au sursa în depresie”. Myers confirmă, de asemenea, că depresia netratată la bărbați se manifestă adesea sub forma unei ostilități marcante, a consumului de alcool și a promiscuității sexuale. În cel mai rău caz, depresia generează violență, atât verbală, cât și fizică. Violența este adesea transformată și spre ei înșiși. În medie, opt bărbați se sinucid în fiecare zi în Canada, bărbații singuri și divorțați de peste 40 de ani fiind cei mai expuși riscului. Ceea ce face ca rata sinuciderilor în rândul bărbaților să fie mai mare de 4 ori față de femei.
Autorii studiului consideră că lucrurile se pot schimba în măsura în care atât femeile cât și bărbații contestă aceste norme. Andrea Davis, conducătoarea departamentului de studii umane de la Universitatea York din Toronto, explică faptul că, în primul rând, trebuie să recunoaștem că masculinitatea în sine este o construcție. „Cred că bărbații care sunt conștienți de sine și doresc să schimbe acest model pot să o facă recunoscând acest lucru”, spune ea. De asemenea, ea adaugă că o discuție mai largă despre gen, sexualitate și masculinitate trebuie să ajungă în prim-planul societății: „Noi [societatea] nu am făcut o treabă foarte bună în provocarea sexismului și înțelegerile normative ale relațiilor de gen”.
Încet încet lucrurile par totuși să se schimbe, anul acesta multe personalități publice aducând în discuție această problemă.
Sursa:
Meta-Analyses of the Relationship Between Conformity to Masculine Norms and Mental Health-Related Outcomes, Y. Joel Wong (Indiana University Bloomington), Moon-Ho Ringo Ho Nanyang (Technological University), Shu-Yi Wang și I. S. Keino Miller (Indiana University Bloomington), Journal of Counseling Psychology, 2017 (publicat online în noiembrie 2016)
Despre masculinitate mai puteți citi aici:
http://www.mindeducation.ro/despre-si-pentru-o-maturizare-masculinitatii/