Mind Education

Review: Una din trei fete adolescente suferă de depresie

Ideea  că și copiii ar putea avea o suferință emoțională și mai ales depresie clinică a fost acceptată destul de recent de către părinți, dar și de către specialiști. Din păcate, în anii `80, era de neacceptat că un copil poate suferi de depresie. Astăzi, majoritatea oamenilor de știință acceptă faptul că și copiii de vârste foarte mici pot avea depresie clinică. Încă mult prea puțini părinți sunt conștienți de această problemă gravă a copiilor și adolescenților.

La sfârșitul lunii mai 2017 a fost publicat un studiu ce prezintă statistici alarmante: 36% dintre fete și 14% dintre băieți suferă de depresie clinică. Ceea ce înseamnă că cel puțin una din trei fete este afectată de depresie. Apărut în revista de specialitate Translational Psychiatry, studiul se bazează pe date din interviuri clinice cu mai mult de 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care au participat în perioada 2009-2014 la o cercetare națională în USA.

Ce aduce nou studiul?

O privire de ansamblu asupra incidenței depresiei în funcție de diferențele de gen. Care este raportul de incidență între fete, respectiv băieți. Astfel, s-a constatat că pentru mulți copii depresia clinică debutează în jurul vârstei de 11 ani. Aceste cifre sunt semnificativ mai mari decât estimările anterioare. De asemenea, contrar studiilor anterioare, dovezile sugerează că diferența de gen în depresie provine în timpul copilăriei și crește în timpul adolescenței. Deși nu este încă foarte clar de ce apar aceste decalaje în funcție de gen, ceea ce este clar, spun cercetătorii, este că ar trebui dezvoltate și implementate programe de prevenție primară și un screening pentru depresie în jurul vârstei de 10-12 ani.

Studiul arată că depresia este mult mai frecventă față de cum estimează părinții sau profesorii incidența ei și este asociată cu probleme serioase de relaționare a adolescenților în școală și în familie. Încă nu există o bună înțelegere a cauzelor pentru care fetele au un risc mai crescut pentru depresie decât băieții. Ceea ce este însă în controlul nostru este posibilitatea de a interveni pentru reducerea depresiei adolescenților, fete sau băieți. Prin serviciile oferite de psihologii clinicieni și consilierii școlari, profesori și sprijinul părinților în a identifica semnele timpurii și a cere ajutorul unui specialist.

 Cum recunoaștem semnele depresiei copiilor și adolescenților?  

Adesea un adolescent deprimat, fie că este fată sau băiat, va avea comportamente de irascibilitate, nervozitate, furie sau agresivitate și dificultăți de relaționare. A pedepsi sau a ignora un altfel de comportament accentuează depresia și izolarea. Este mai degrabă un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă pentru adult. Înseamnă că se simte în nesiguranță și are nevoie de ajutorul adulților, părinți, profesori, consilieri. Alte semne pot fi oboseala cronică, o stare de apatie, activitățile plăcute și-au pierdut pentru ea sau pentru el valoarea și devine neinteresat de ele. Apar modificări în comportamentul alimentar și somn. Dificultăți de concentrare percepute de profesori ca neatenție sau lipsă de motivație pentru învățare pot fi tot simptome ale depresiei copilului sau adolescentului.

Sursa: Sex differences in recent first-onset depression in an epidemiological sample of adolescents, J Breslau , SE Gilman, BD Stein, T Ruder , T Gmelin și E Miller, Translational Psychiatry, mai 2017