Mind Education

Review: Vacanța, ancoră și refugiu pentru momentele grele

Vacanțele în familie sunt mult mai importante decât credem. Pentru că ele ne oferă momente și amintiri fericite, la care să putem reveni oricând. Fie pentru a ne ridica moralul, fie pentru a ne da un imbold. În plus, ele fac parte din biografia și identitatea unui copil. E important să știe că a trăit momente frumoase alături de cei dragi, chiar dacă poate nu își mai aduce aminte de ele. Să vadă întreaga familie împreună. Zâmbind, în relații bune. Să se simtă iubit. Adevărate ancore care ne ajută să ne găsim un echilibru, chiar și atunci când valurile vieții ne lovesc. Un loc de refugiu unde să ne simțim în siguranță. O experiență mai frumoasă și mai utilă decât un cadou, de care te poți bucura doar tu sau doar copilul, într-un timp limitat. Vacanța în schimb este un cadou pentru întreaga familie.

Studii recente au demonstrat valoarea experiențelor trăite împreună, cadoul care ne apropie cel mai mult și pe care ni-l reamintim cel mai ușor în timp. Nu obiectele pe care le pui bine undeva, ci amintirea experienței, trăirile și a lucrurilor noi pe care le-ai explorat. Cele care aduc oamenii împreună, apropiindu-i emoțional. (Cindy Chan, 2017) Mai mult, vacanța poate deveni un ritual al familiei, când toți membrii ei se reunesc. Un ritual de reapropiere. Predictibilitatea ritualurilor dă siguranță copilului și adulților.

Ritualurile de familie fac vacanțele mai frumoase pentru că îi ajută pe membrii acesteia să se conecteze mai profund emoțional, implicându-i mai mult în propria experiență și trăind-o pe deplin. (Ovul Sezer, Michael I. Norton, Francesca Gino, Kathleen D. Vohs, 2016)

În plus, experiențele noi din vacanțele în familie activează formațiuni ale creierul, eliberând substanțele stării de bine – opioide, oxitocină și dopamină, reducând stresul și generând o stare de bine generală. Ceea ce duce la o conectare emoțională mai profundă. Și la o dezvoltare mai rapidă a creierului la copii. Și asta pentru că în vacanțe sunt activate prin experiențele de explorare și joacă și alte formațiuni ale creierului mai puțin activate în mediul obișnuit de acasă și școală. (Jaak Panksepp). De exemplu, de fiecare dată când copilul își afundă piciorul în nisipul fierbinte sau simte scoicile aspre în talpă se exersează această funcție de joacă. De fiecare dată când mergeți împreună cu copilul să explorați o nouă plajă, o pădure, mergeți cu trenul sau cu telecabina, se exersează funcția de explorare. Ceea ce înseamnă că susțineți nevoia de explorare și joacă a copilului, tradusă la adulți ca abilitate de a te juca … cu idei, esențială pentru un antreprenor de succes, de exemplu. Folosirea acestor sisteme, cu preponderență în vacanțe, duce la dezvoltarea lobului frontal, partea din creier responsabilă cu funcționarea cognitivă, inteligența emoțională și concentrare, comportamente ce pot să se păstreze întreaga viață. (Panksepp).

Cum să ne păstrăm vii amintirile din vacanțele în familie?

Cu toții ne bucurăm când găsim o poză veche din vacanță. Dar ce-ar fi să păstrăm zi de zi cu noi această amintire? Să o avem la îndemână?  Ce putem face, concret:

Sursa:

  1. „Family Rituals Improve the Holidays”, Ovul Sezer, Michael I. Norton, Francesca Gino și Kathleen D. Vohs, Journal of the Association for Consumer Research, sept. 2016
  2. „Experiential Gifts Foster Stronger Social Relationships Than Material Gifts”, Cindy Chan și Cassie Mogilner, University of Toronto, Journal of Consumer Research, Oxford Academic, apr. 2017
  3. „Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions”, Jaak Panksepp, 2004