Mind Education

Școala pentru cuplu, un vis frumos

scoala pentru cuplu
Foto credit: Natalia Mîndru, Iubiri Urbane

„Școala pentru cuplu” este un proiect ca un vis frumos, la care Domnica a fost generoasă să mă invite să iau parte.

Pentru mine, de-a lungul timpului, ideea de cuplu, de relație, de iubire, a evoluat, s-a modificat, a crescut. Cred astăzi că relația cu cel pe care îl iubești este despre siguranța pe care o oferi și cea pe care o primești, învățând să te cunoști pe tine și aflând cu grijă și compasiune despre nevoile, vulnerabilitățile și pasiunile iubitului tău. Mai cred că relațiile bune nu apar de la sine. Pornind de la valori comune, relațiile se transformă și se șlefuiesc, alegând în fiecare zi să dai partenerului, nu ca un schimb, ci din dorința și din bucuria de a fi împreună. Cred că a fi într-o relație bună înseamnă să te bucuri de tine, de iubitul tău, de ceea ce aveți împreună. În aceeași măsură, înseamnă să te simți liber și în siguranță, prețuit, văzut și înțeles, dar și să prețuiești, să vezi și să înțelegi la rândul tău. O relație bună este despre mine, despre tine, despre noi. Fiecare relație însă își are și durerile ei – poate fi lipsa de apreciere, critica, detașarea, lipsa de loialitate, absența emoțională. Toate greu de dus și – fără a fi serios asumate de către fiecare dintre parteneri – imposibil de vindecat.

Pentru mine, relația cu soțul meu este acasă. Și când ne este bine, și când ne este greu. Este despre liniștea de a ne găsi și regăsi, despre prietenie, despre acceptare, despre apropriere și intimitate, despre pasiune. Am învățat pentru noi și pentru băieții noștri să ne cuprindem unul pe celălalt, lăsându-ne spațiu să creștem fiecare. Ne-am lăsat fiecare părinții și familiile în care ne-am născut la casele lor și am pus pe primul plan iubirea, relația și familia noastră.

Ni s-a întâmplat să ne și împotmolim, să ne rătăcim drumul, să ne rănim și să ne însingurăm, să uităm cine suntem. În momentele noastre de durere, liniștea și bucuria de a fi împreună se transformau în furie, îndreptățire sau tristețe. Am trecut peste ele învățând fiecare despre el însuși, despre noi doi și cum să ne fie mai bine împreună; despre cum să avem cu adevărat grijă, eu de mine și el de el, dar și unul de celălalt. Ne-a fost greu când nevoia unuia se suprapunea cu vulnerabilitatea celuilalt. În momente cruciale, cu multă încărcătura, încă ne este. Dar eu am învățat, că o relație este, pe lângă pasiune și dorință, despre a alege – alegi alături de cine îți dorești să îmbătrânești, tu singur alegi să investești în relația cu cel pe care îl iubești energie, și vise, și disponibilitate emoțională, și înțelepciune. Și da, într-o relație îți este bine, dar câteodată, când viața te răsucește cum numai ea își are planul, poate fi și greu. Și atunci când este greu, aleg să fim împreună. Pentru că despre asta este vorba: o relație nu este numai o realitatea roz, este despre a alege să iubești când este bine, dar, mai ales, când ne este greu.

Suntem împreună de mulți, foarte mulți ani, dar amintirea cea mai caldă a începutului relației noastre o am despre una din primele nopți când am adormit în brațele lui. Simt, fizic aproape, și acum, liniștea, bucuria și siguranța, ca un balsam, pe care atunci le-am trăit. Este amintirea la care mă întorc când îmi este greu, și știu că oricând și orice ar fi, el a ales să fim împreună, și eu asemenea. Și este suficient. Cred că iubirea este despre zile senine, dar și despre momente grele, despre pierderi peste care am știut să trecem, care ne-au apropiat. Iubirea este despre alegerea de zi cu zi de a da și a primi, la bine și la greu.

Pentru mine, Școala pentru cuplu este despre cuprinderea trecutului și construirea viitorului, este despre echilibrul și armonia pe care ni le oferim nouă și copiilor noștri, este despre cum vrem să înțeleagă copiii noștri iubirea și relația dintre doi oameni – bărbat și femeie –, este despre fiecare, dar și despre noi doi împreună.