Mind Education

Sexualitatea: conectare emoțională vs. rezultate

dosarCare este blocajul psihologic al cuplurilor în materie de sexualitate? Care este blocajul femeilor? Dar al bărbaților? Care sunt ideile preconcepute pe care le aduc ei în cabinet? Iată câteva întrebări la care Domnica Petrovai ne răspunde în revista Psychologies, ediția din februarie 2017. Aveți mai jos câteva fragmente:

La un nivel mai profund, blocajul psihologic al cuplurilor este cauzat de ruptura între sexualitate, erotism și viața emoțională, nevoile emoționale ale partenerilor. Nevoia de a fi iubit, dorit.


Erotismul pare a fi un atribut al îndrăgostirii. Viața după îndrăgostire pare ne-erotică, anostă și forțată în gesturile de tandrețe și afecțiune. Femeile sunt deconectate de propriul lor erotism și nevoi emoționale, dar bărbatul e deconectat de nevoile emoționale ale femeii. Femeia își oferă afecțiunea din relația cu copiii, în timp ce bărbatul se refugiază în muncă sau evadează în propriile comportamente de auto-distrugere: jocuri pe calculator, FB sau orice îl ajută să evadeze. Sau „prietenii” cu alte femei. Ies din relație, dar se așteaptă să rezolve problema vieții sexuale prin creșterea frecvenței.

Sexualitatea înseamnă conectare emoțională, prezență, incertitudine, nu rezultate. Câte orgasme ai avut sau câte poziții știi. Ruptura erotismului unui cuplu de viața lor emoțională este o mare problemă și asta se vede în soluții căutate de mulți în afara cuplului (site-uri pornografice, servicii sexuale).

Viața sexuală a cuplurilor este doar o oglindă a vieții lor intime, emoționale, cât de departe sau de aproape sunt unul de celălalt. Sexualitatea este profund conectată cu vulnerabilitățile și maturitatea emoțională a femeii și bărbatului.