Mind Education

Sfaturi simple pentru cei care lucrează de acasă

Psihologul Raul Lupaş a fost invitat de curând la matinalul de la Magic FM.

Am vorbit despre critica faţa de copii, dar şi despre  munca de acasă, burnout şi soluţiile simple de relaxare pentru cei care lucrează de acasă.

Ce sfaturi ne-a dat? Iată mai jos, pe scurt:

Este de preferat să nu utilizăm expresii care încep cu “nu” atunci când vorbim cu copiii. Critica ne împinge spre burnout, oboseală. “Nu acompaniat de o formă de critică face ca adolescentul să perceapă o formă de respingere”.

La adolescenţi apar alte nevoi şi un comportament de rebeliune. “Părintele are o responsabilitate superioară şi trebuie să înţeleagă că e o perioadă în care setul de nevoi sau valori e diferit.”

Pentru adulţi a fost o perioadă dificilă, cu provocări, cu schimbări, în care a trebuit să ne adaptăm, iar acum 60% dintre români vor înapoi la muncă. “E important să vedem care e sursa care ne stimulează oboseala şi epuizarea.”

Soluţia este de a face pauză, punând un reminder în acest sens pe telefon. Dimineaţa corpul are nevoie să fie activat, acesta fiind momentul ideal în care putem face mişcare. “La noi, ideea de pauză este greşit percepută. Dar ea are mari beneficii asupra sănătăţii mentale şi emoţionale.”

Un alt lucru pe care îl putem face este să ne plasăm laptopul undeva unde putem munci din picioare.

Sfaturi simple pentru cei care vor lucra în continuare de acasă:

  1. Deschideţi fereastra dimineaţa şi faceţi mişcare.
  2. Un program mai clar, munca să fie mult mai bine structurată.
  3. Grijă asupra relaţiilor care îmbunătăţesc starea noastră de bine.