Mind Education

Somnul nu este ceva dat

Cei mai mulți dintre noi luăm somnul ca fiind ceva dat, ceva pentru care nu trebuie să facem nimic special, ceva pe care îl acceptăm atunci când nu avem încotro. Cu atât de mulți factori distractori în jur, este greu să dormim cât are corpul nostru nevoie, și anume 7-8 ore pe noapte.  Uneori putem să intrăm pe pilot automat și să nu știm cât dormim, dacă ne este somn sau nu, pentru că suntem puțin în contact cu noi și mintea are treaba ei, lista ei cu lucruri de făcut. La un moment dat ne putem trezi că suntem nervoși, că ne chinuim să ne aducem aminte lucruri sau că ne doare ceva și atunci, eventual, începem să analizăm, să fim atenți la ce se întâmplă, ce facem. Corpul nostru ne semnalizează că este ceva în neregulă și ne cere să acordăm mai multă atenție la cum și cât dormim, cum mâncăm etc, însă ideal ar fi să prevenim problema în loc să reacționăm la ea.

Nu știu ce anume vă motivează pe voi – dacă să știți ce câștigați dormind 7-8 ore în fiecare noapte sau să știți ceea ce pierdeți – de aceea eu o să vă dau 10 motive pentru care să dormiți 7-8 ore în fiecare noapte, dar și 10 riscuri la care vă expuneți atunci când nu dormiți suficient. Recunosc că pe mine mă motivează ce câștig, cum e în cazul vostru?

10 motive pentru care să dormi 7-8 ore de somn în fiecare noapte

Iată beneficiile pe care pe mine mă motivează, respectiv cu ceea ce ne ajută somnul:

 10 lucruri pe care tinzi să le pierzi dormind mai puțin noaptea

Atunci când dormim mai puțin de aceste 7-8 ore necesare, fie că suferim de insomnie, că avem altă tulburare de somn sau că nu prioritizăm somnul, primele probleme pe care le observăm sunt cele legate de  afectarea stării noastre de spirit, dar hai să vedem împreună tot ceea ce riscăm:

1. Somnolența cauzează accidente. Aici putem vorbi atât de accidentele de pe șosea cât și de accidentele de la locul de muncă. Știați că accidentul de la Cernobîl are o astfel de cauză?

2. Privarea de somn poate duce la probleme serioase de sănătate. Tulburările de somn și lipsa cronică de somn pot să vă pună la risc pentru următoarele boli:

3. Scăderea dorinței sexuale. Specialiștii susțin că, atât la bărbați cât și la femei, libidoul și interesul pentru sex au de suferit.

4. Lipsa somnului suficient și tulburările de somn pot duce la apariția depresiei, însă și reversul se poate întâmpla  – atunci când suferi de depresie poți începe să suferi și de insomnie. Dacă suferi de insomnie, ai șanse de 5 ori mai mari să suferi de depresie.

5. Lipsa somnului îmbătrânește. Când nu dormim cât trebuie, cortisolul crește, afectând colagenul existent în piele. Astfel elasticitatea pielii scade și poate apărea îmbătrânirea prematură.

6. Memoria începe să îți joace feste, lipsa somnului te face să uiți lucruri.

7. Atunci când nu dormim suficient riscăm să ne îngrășăm, deoarece hormonul care reglează apetitul suferă când somnul este în deficit și în plus crește dorința pentru a mânca produse bogate în grăsimi și carbohidrați.

8. Crește riscul morții. Atunci când orele de somn scad de la 7 la 5 se dublează riscul morții, în special din motive cardiovasculare dar și survenite din alte cauze. Este bine de știut că și dormitul peste 9 ore pe noapte are aceleași riscuri.

9. Lipsa somnului îți poate afecta modul în care vezi lucrurile, interpretezi evenimentele. Studiile spun că atunci când cineva doarme 6 ore în loc de 7 corpul se poate ajusta și adapta noii situații și persoana respectivă poate crede că funcționează cum trebuie, însă atunci când li s-au aplicat teste, s-a constatat că alerta mentală și performanța aveau de suferit.

10. Lipsa somnului poate să te „prostească”. Somnul joacă un rol important în gândire și în învățare. Întâi afectează atenția, alerta, concentrarea, raționamentul și rezolvarea problemelor. Aceste lucruri duc la o învățare greoaie. În timpul nopții, anumite părți ale somnului joacă un rol foarte important în consolidarea memoriei, a informațiilor aflate în ziua de dinainte. Dacă nu dormim suficient nu putem să ne amintim ce am învățat și experimentat în ziua anterioară.

Prioritizează somnul

Așa cum prioritizăm curățenia, mersul la serviciu, cumpărăturile, copiii, este nevoie să realizăm că dormind mai mult ne facem un bine și de aceea vă încurajez să prioritizați și acest lucru. Din păcate în România nu există statistici legate de câte ore doarme un adult pe noapte, însă pot să spun că în țările din America de Nord media populației adulte este sub 7 ore, este de 6.8 ore, așa că opriți-vă un minut și uitați-vă în ultima săptămână câte ore ați dormit în medie. Și atenție la week-end, dacă încercați să recuperați în week-end dormind mai mult, vă faceți un mare deserviciu! Este bine ca diferența între cursul săptămânii și week-end să nu fie mai mare de 30 de minute, altfel riscați să aveți parte de insomnie ușoară adormind seara mai greu sau să modificați structura somnului și calitatea acestuia să scadă.

Și nu uitați, la marea majoritate a oamenilor somnul cel mai odihnitor este între 22 și 2 noaptea. Cât din acest somn prindeți?

Vrei să dormi dar nu poți

Acum, dacă sunteți motivați să dormiți dar când vă puneți în pat vă ia foarte mult să adormiți sau vă treziți noaptea și vă ia cel putin 30 de minute ca să readormiți, este posibil să suferiți de o formă de insomnie.

Sunt multe lucruri pe care puteți să le faceți însă pentru a afla de unde vine problema. Puneți-vă următoarele întrebări:

Sunt multe lucruri pe care puteți să le faceți ca să dormiți mai bine. Nu e nevoie să vă obișnuiți cu faptul că dormiți prost. Oricând sunt lucruri de făcut. Vorbiți cu un specialist care să vă ajute să dormiți cele 7-8 ore ca să puteți beneficia de cât mai multe din cele 10 beneficii de mai sus. Voi încerca într-un alt articol să ofer soluții practice și atunci când vreți să dormiți dar nu puteți. Până atunci vă doresc să dormiți bine și să vă găsiți echilibrul.