Mind Education

Spune-mi câtă încredere ai în ceilalți ca să-ți spun cât ești de fericit

Sursa foto: www.pexels.com

Starea de bine e construită în leagănul relațiilor sociale, indiferent de statut, venit, faimă sau prestigiu. Dincolo de asta, relațiile de încredere și sprijin ne oferă un spațiu cald și intim în care putem îndrăzni să ne explorăm propriile trăiri, dureri și cuvinte nespuse, să coborâm în spațiul nostru interior cu curaj în drumul spre vindecarea emoțională.

Literatura de specialitate atestă demult faptul că indivizii fericiți petrec mai puțin timp singuri și mai mult timp socializând comparativ cu cei mai puțin fericiți. Un studiu realizat pe 8 țări din Europa de Est și Centrală arată că legăturile de familie sunt mai puternice în societățile mai fericite, iar societățile în care membrii săi simt că pot avea încredere unul în celălalt raportează nivele mai crescute de fericire. În Danemarca și Norvegia, două dintre cele mai fericite țări din lume, aproape 65% din cetățeni cred că pot avea încredere în majoritatea oamenilor din țara lor, în timp ce în Grecia și Rusia, două țări relativ nefericite, procentul acestora este mai mic de 10 %.

Într-o lume fără încredere, consumatorii ar pune mereu la îndoială intențiile vânzătorilor care promovează un nou produs, părinții nu și-ar lăsa copiii în grija altcuiva, oamenii nu ar împărtăși ideile lor de teama de a nu le fi furate. Și cel mai important lucru, nu vom putea forma nicicând conexiuni emoționale profunde, autentice, unde să ne simțim în siguranță, văzuți și acceptați pentru ceea ce suntem, fără măști atent construite. Îmi place să spun că încrederea este precum seva pentru copaci – dacă ea nu există, copacii se usucă și în cele din urmă, mor. La fel se întâmplă și atunci când simțim că nu avem în jur persoane pe care să ne putem baza la nevoie, relații de încredere și sprijin reciproc. Ne uscăm emoțional, triști și dezolați de singurătatea care a pus stăpânire pe viețile noastre.

Studiul realizat în 2014 face diferența dintre conexiunile construite cu cei diferiți de noi, adică provenind din alte medii socio-culturale – cum ar fi colegii de la locul de muncă, voluntariat, cluburi sportive, biserică (”bridging social capital”) și cele construite cu familia și rudele (”bonding social capital”).  Autorii studiului au descoperit că un nivel general de încredere în oameni ne îndeamnă să creăm legături dincolo de cercul nostru deja existent de prieteni pe când neîncrederea ne face să rămânem într-un cerc limitat, deja construit, de cunoștințe. Ambele tipuri de capital social se relaționează cu fericirea indivizilor, însă rețelele sociale mai extinse sunt mai benefice pentru societate în ansamblul ei. Acestea se asociază cu toleranță și libertate civică, egalitate de gen și rasială, solidaritate socială, cooperare și întăresc funcționarea democrației prin reducerea corupției.

Dacă alegem să avem încredere doar în cei apropiați nouă, fără a acorda încredere în pași mărunți și altora, ne blocăm într-un cerc vicios în care avem încredere doar în persoanele pe care le cunoaștem și cunoaștem doar persoanele în care avem încredere. Astfel, e esențial să depășim granițele familiarității și să ne propunem intenționat să cunoaștem oameni noi.

Și totusi, de ce nu avem încredere în oameni?

Motivul pentru care suntem reticenți la a avea încredere primii în ceilalți are de-a face cu tendința noastră programată genetic de a ne concentra asupra lucrurilor negative pentru a ne proteja de diferite înșelăciuni și, în mod implicit, a ne asigura supraviețuirea. Arătăm neîncredere în ceilalți din oficiu pentru că, din punct de vedere evolutiv, cei care nu se încred spontan în ceilalți sunt mai susceptibili să supraviețuiască mai mult timp decât cei care fac inversul.

O distorsiune frecvent întâlnită e atunci când oamenii cred că un comportament negativ al altcuiva își are rădăcina în cauze interne, adică acea persoană este ”rea”, ”nepoliticioasă”, ”lipsită de etică”, iar comportamentele pozitive și le explică prin cauze externe, adică el/ea s-a comportat frumos fiindcă a fost forțat/ă de situație.

De ce ar fi bine să arătăm primii încredere și cum putem construi încrederea, veți putea citi într-un articol viitor.

Sursă

Growiec, K., & Growiec, J. (2014). Trusting only whom you know, knowing only whom you trust: The joint impact of social capital and trust on happiness in CEE countries. Journal of Happiness Studies15(5), 1015-1040.