Mind Education

Starea de bine, acasă și la serviciu

Cum o imbunatatim si ne bucuram de ea zilnic

Cu totii ne dorim sa avem o stare de bine si sa fim fericiti. In timp ce pentru unii fericirea pare mai usor de atins, pentru altii nu este decat o himera indepartata. Vestea buna este, insa, ca fiecare dintre noi poate trai si simti mai mult aceasta stare, destul de simplu: apreciind mai mult lucrurile bune care ni se intampla si pastrandu-ne rezilienta cand trecem prin momente mai grele. Este, practic, o abilitate pe care oricine o poate exersa si construi zilnic.

Iata cum ne putem creste starea de bine acasa si la serviciu:

 1. Sa ne bucuram cand celor din jur li se intampla lucruri bune
  Am auzit cu totii zicala „sa moara si capra vecinului”: de multe ori, cand in curtea vecinului apare o capra mai buna, sau la fel de buna ca a noastra, apare invidia. Insa invidia nu aduce nimic bun ci, dimpotriva, ne trage inapoi. De aceea, este important sa acceptam ca vecinul are si el meritele lui. Ceea ce avem noi sunt calitatile noastre. Pe acestea nu ni le ia nimeni, ci, dimpotriva, le putem dezvolta mai mult daca ne va preocupa mai putin ce face vecinul. Asadar, sa ne bucuram cand ceilalti fac lucruri bune pentru ei, cand au grija de ei, cand se simt bine cu famiile lor. E ca si cum am zambi in mintea noastra si am spune „da, ma bucur ca prietenul/vecinul meu are un moment de bucurie”.

„Mai multa compasiune si o preocupare crescuta pentru starea de bine a altora este sursa fericirii”, ne spune Dalai Lama.

 1. Sa practicam o comunicare non-violenta fata de noi insine
  De cele mai multe ori, noi suntem cei mai aprigi critici ai nostri. Din pacate, felul in care ne judecam are un impact major in felul in care ne simtim. Spre exemplu, suntem critici fata de noi in relatiile de familie, cu cei dragi, sau suntem critici fata de noi la serviciu, cand nu am indeplinit un proiect sau uneori chiar o simpla sarcina, in functie de asteptari.

Cheia: sa fim constienti ca ne judecam aspru. Si ce putem face altfel, bineinteles. Sa spunem stop, sa luam o pauza si sa revenim mai tarziu asupra problemei. Sunt sanse destul de mari sa avem apoi o alta perspectiva asupra situatiei, mai echilibrata.

 1. Sa practicam comunicarea non-violenta fata de ceilalti
  Uneori ni se pare firesc sa fim ironici, dispretuitori sau critici fata de ceilalti. Fara sa ne dam seama, aceste atitudini creeaza o atmosfera toxica fata de cei din jur, devenind ca o otrava pentru noi insine. Spre exemplu, atunci cand suntem ironici cu un membru al familiei sau cu un coleg de serviciu, acest lucru imprastie negativitate si relatiile incep sa schioapete.

Cheia: atunci cand observam orice mic semn de negativitate pornit din partea noastra, sa respiram adanc de cateva ori si apoi sa reformulam ceea ce am vrut sa transmitem, intr-un mod mult mai empatic fata de cel caruia ne adresam.

 1. Sa incetinim putin ritmul, pentru a putea merge mai departe
  Suntem in continua lipsa de timp, asa ca… ne grabim mereu. Graba are insa niste costuri foarte mari: ne diminueaza capacitatea de a fi disponibili emotional si intelectual pentru cei din jurul nostru, ne alimenteaza anxietatea si ne creste nivelul de stres. Corpul si creierul ne fac sa devenim dependenti de aceasta graba, iar mintea noastra trece pe pilot automat, astfel incat orice lucru devine foarte important si ne creeaza senzatia ca trebuie facut imediat.

Cheia: sa incetinim putin ritmul si sa trecem prin activitatile pe care le avem de facut cu o atitudine mindful. Cand ne grabim constant de la o actiune la alta, pierdem din vedere nuantele momentului prezent care ne aduc bucurie, ne intaresc relatiile cu cei dragi sau ne aduc oportunitati.

In incheiere, poti sa mai treci o data prin punctele din acesta lista si fii constient de judecatile pe care le ai in timp ce citesti; apoi, pune-le in practica una cate una si observa in ce masura se schimba ceva in viata ta.

Putem discuta mai multe despre acest subiect impreuna prin intalniri individuale de consiliere si psihoterapie.