Team building în pandemie
Ce rol au activitățile de echipă pentru o organizație și ce riscăm să pierdem când acestea dispar? Un articol DoR, la care a fost invitat să contribuie și psih. Raul Lupaș. Mai jos puteți citi câteva fragmente din articol.
„Pandemia a determinat mai multe companii, atât în perioada stării de urgență cât și după, să mute activitatea angajaților la distanță. Pentru oameni, însă, munca într-o organizație înseamnă mai mult decât îndeplinirea unor sarcini și atingerea obiectivelor. Înseamnă colaborare și schimb de idei cu colegii de birou, un sentiment de apartenență la o echipă și conexiune umană dincolo de task-urile de zi de zi. Pentru toate acestea, un rol important îl joacă și activitățile de team building. În ce măsură se pot adapta team building-urile la contextul unei pandemii și ce riscăm să pierdem atunci când aceste activități pe care le făceam împreună nu mai au loc?
„Investind în conexiunea dintre angajați, companiile obțin și un efect direct asupra performanței.” – Raul Lupaș este psiholog clinician și psihoterapeut și face parte din echipa Mind Education, o companie care sprijină organizații să construiască relații sănătoase la locul de muncă. Raul spune că literatura de specialitate din ultimii ani a arătat că există o corelație între relații sănătoase la locul de muncă și performanță, inovație, muncă realizată cu mai mult sens, pentru că oamenii între care există o conexiune emoțională – adică o legătură profundă, nu doar una bazată pe un schimb faptic – sunt mai disponibili la colaborare și feedback.
Un element important în stabilirea unor relații sănătoase la locul de muncă îl reprezintă capacitatea oamenilor de a-și înțelege propriile nevoi psihologice și ce efect au asupra relațiilor cu ceilalți.
Raul spune că oamenii au două tipuri de nevoi: fizice și psihologice sau emoționale – conectare, empatie, validare emoțională, siguranță, încredere. „Cred că una dintre nevoile care s-a pierdut sau care este mai deficitară din cauza perioadei pe care o traversăm este conectarea”, spune Raul. „Apropo de team building, indiferent care e scopul acestuia, că vorbim despre o ieșire în care ne relaxăm, împărtășim, sau una care implică și training sau un program de învățare, oamenii sunt mai deprivați acum de conectare.”
La nevoia de conectare se adaugă nevoia de apartenență. Deși există oameni care spun că abia așteaptă să se întoarcă la locul de muncă, să se reîntâlnească cu colegii, să meargă în team building, există și oameni care sunt foarte vigilenți în acest moment din cauza anxietății de boală și asta afectează sentimentul de apartenență la o echipă.
Pe lângă nevoile de conectare și apartenență, există și nevoia de validare emoțională. „Orice om are nevoie de validare, să știe că ceea ce a făcut e bine, că este acceptat, apreciat”, spune Raul. Validarea emoțională este ceva ce noi alimentăm atunci când interacționăm cu colegii sau suntem într-un team building sau avem un proiect comun în care suntem implicați. „Povestim despre noi înșine și ceilalți ne spun «Wow, ce poveste interesantă!» sau «Wow, cred că ți-a fost greu în acest proces!». Asta o să mă valideze, mă face să mă simt bine, mă face să simt că aparțin, mă face să mă simt înțeles.”
Iar lipsa validării emoționale este una dintre cauzele depresiei. În momentul în care oamenii se izolează, nu se mai văd cu prietenii, cu colegii, nu mai au parte de activități care le oferă apreciere și validare, riscul este să li se pară că lucrurile nu mai au sens, să se instaleze tristețea și ulterior depresia.
Raul Lupaș spune că oamenii s-ar putea să-și piardă abilitatea de a fi unii cu ceilalți, pentru că vor prefera condiții care par confortabile – să muncești de acasă – dar este un confort nesănătos, pentru că după patru luni în care stai izolat, cu o interacțiune umană redusă, încep să se instaleze lipsa sensului, plictiseala, lenea; vitalitatea scade. Din acest motiv, în această perioadă cu atât mai mult companiile ar trebui să investească în activități și evenimente care să-i aducă pe oameni împreună, fie în mediul online, fie în cel fizic, respectând recomandările epidemiologice.
„Interacțiunile cu ceilalți, programele prin care trecem în zilele noastre, ne ajută să fim mai performanți, dar și mai adaptabili, mai rezilienți la ceea ce ni se întâmplă”, spune Raul. „Eu, în sinea mea, stând acasă singur n-o să pot să devin atât de rezilient pe cât îmi este necesar ca să fac față vieții. Și atunci, programe de dezvoltare, de suport emoțional, sunt cu atât mai benefice a fi implementate în această perioadă în care nivelul de stres este mai crescut, iar oamenii sunt îngrijorați, neliniștiți, nu știu ce o să se întâmple.”
Nevoia de sprijin psihologic și emoțional în această perioadă a fost observată și de Petruș Stuparu. Dacă înainte de pandemie, Trend Consult primea cereri de training pentru dezvoltare de skilluri, de atenție, atitudine, acum primesc cereri de traininguri și de coaching unu la unu în care oamenii să învețe cum să lucreze cu anxietatea, incertitudinea și emoțiile izolării. Plus cum să ții oamenii engaged.
„Înainte aveai cereri de cum să îi ții engaged să nu plece la altă firmă, pe când acum e de cum îi ții engaged în vremurile astea atât de dubioase, de nesigure”, spune Petruș.
Dacă o companie are deja construite relații sănătoase de muncă, echipa va rezista și va trece cu bine peste această perioadă. „Fac paralela asta cu familia, pentru că relațiile sunt și la birou și acasă, suntem tot oameni: dacă ești într-o perioadă în care este totul roz, nu ai probleme financiare, nu există boală și crezi că familia funcționează, dar după aia se întâmplă ceva și nu mai ai lucrurile astea, acolo vezi de fapt cât de unită e familia.”
Din acest motiv, deși companiile trec printr-un moment greu din punct de vedere financiar, ar trebui să continue să investească în activități de team building, pentru că acestea pot duce la discuții despre cum funcționează echipa într-o perioadă de criză și idei pentru cum să funcționeze altfel. „Și e foarte important în perioada asta să știi cum să faci altfel, pentru că cum făceai înainte nu mai merge.”
Puteți citi întregul articol aici.