Mind Education

Teama de întuneric: Două cărți de povești pentru copii

”Norișorul roz” și ”Secretul norișorului roz” scrise de Cristina Donovici, sunt două cărți de care copiii se îndrăgostesc de prima dată când le citesc sau le sunt citite. Ambele cărți vizează gestionarea temerii de întuneric a copiilor, sunt minunat ilustrate și oferă o perspectivă de poveste și magie pentru un somn liniștit.

”Norișorul roz” (2019, Editura Curtea Veche) prezintă povestea unui nor diferit de toți ceilalți din cer ce nu înțelege de ce el nu poate să dea ploaie sau ninsoare și de ce are culoarea roz.  După ce are câte o întâlnire cu soarele, cu luna, cu fulgerul și curcubeul în care nu reușește să delege misterul misiunii sale, zânele somnului îi solicită ajutorul. Astfel, norișorul roz primește misiunea de a coborî în fiecare seară pe pământ pentru a veghea somnul copiilor care se tem de întuneric.

În cartea a doua, aflăm ”Secretul norișorului roz” (2020, Editura Curtea Veche) și anume faptul că el însuși se teme de întuneric. Aflăm asta în cadrul întâlnirii norișorului dintr-o seară cu un băiețel la care ajunge dintr-o eroare. Motivul pentru care băiețelul cu pricina nu doarme nu este teama de întuneric ci faptul că el citește foarte mult. Îi place atît de mult să citească încât îi este greu să se oprească pentru a dormi. Prin intermediul băiețelului, norișorul roz află ce este întunericul și lumina și de ce nu sunt motive pentru care să ne temem de întuneric.

Frica de întuneric este o temere ce se manifestă mai ales în perioada copilăriei și este văzută ca fiind o etapă normală a dezvoltării. Până la vârsta preșcolară și uneori mai târziu, ei se pot teme să adoarmă și să doarmă singuri din cauza fantomelor, a monștrilor sau a zgomotelor ciudate pe care susțin că le aud. Teama lor este alimentată de expunerea la ecrane: desene, televizor sau internet – filme de groază, filme cu scene care conțin violență etc.

Atunci când copiii se confruntă cu teama de întuneric, e important ca părinții să comunice în mod deschis cu copiii, să-i asculte, să îi înțeleagă, să îi liniștească și să își arate sprijinul. Să le asigurăm un cadru optim care să îi ajute să se simtă în siguranță cum ar fi: o păturică, o jucărie de pluș preferată,  muzică de relaxare, o lumină difuză care să mențină camera luminată în mod discret. Și, cel mai indicat este ca înainte de somn, copilul să nu fie expus ecranelor: televizorului, telefonului sau laptopului și nici să citească povești ce conțin violență. Cel mai bine este ca timpul de dinainte de culcare să fie petrecut împreună, povestind și citind o carte potrivită pentru somn. Cele două povești ale norișorului roz vin minunat în gestionarea temerii de întuneric, mai ales prin felul în care sunt povestite și reprezentate prin imagini. Povestea ”Norișorul roz” alături de alte povești ale Cristinei, le găsiți foarte frumos povestite de voci cunoscute, aici: http://povestilecristinei.ro/norisorul-roz/