Mind Education

Thrive Global, interviu cu psih. Raul Lupaș

… când obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Și de această dată răspunsurile vin din partea colegului nostru Raul Lupaș. Găsiți mai jos o parte din interviu:

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

RL: Călătoriile, o bună relație cu propria minte și curajul.

TG: Când simți că ești prea stresat sau prea copleșit de viață, ce faci că să ieși din acea stare?

RL: Am învățat să mă opresc și să respir, să deschid jurnalul și să-mi notez gândurile și stările emoționale. Să am mai multă încredere în pauze și în plictiseală. Când experimentez astfel de stări, știu că e momentul să mă opresc și să fac ceva pentru mine. Sportul și yoga sunt antidot. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

RL: Când apar unele gânduri, mă ajută să am un check-up scurt cu realitatea obiectivă. Iar aici am două strategii. Discut cu mine sub forma:”Oare gândurile pe care le ai acum sunt chiar adevărul absolut? Hai, pune-le pe foaie pentru început, și după,ce zici dacă ai discuta cu un prieten?”. Iar aici apare a doua strategie: relațiile de încredere în care simt siguranță. Prețuiesc acei oameni care mă acceptă și au răbdare cu mine, atunci când am mai multă nevoie.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

RL: Devin agitat și oarecum irascibil, uneori am reacții fiziologice, cum ar fi dureri musculare, și/sau nu mai dorm la fel de bine. Cel mai clar semnal pentru mine și la care reacționez fără negociere este somnul. Îmi place și am nevoie să dorm bine.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cel de la 20 de ani?

RL: ”Privește cu mai multă încredere spre ce-ți dorești și mai puțin spre ce crezi că trebuie să eviți”. 

Citește tot interviul aici.