Ți s-a întâmplat să te simți trist după sex?

De cele mai multe ori, asociem momentele de după actul sexual cu senzații foarte plăcute – fie că vorbim de euforie, relaxare sau o conectare mai profundă cu partenerul, sexul satisfăcător ne poate oferi o multitudine de aspecte pozitive, de care majoritatea dintre noi suntem deja conștienți. Cu toate acestea, rareori auzim să se discute de momentele în care, după sex, simțim tristețe – chiar dacă pentru unii este o întâmplare relativ comună. Din nefericire, mai ales în cultura noastră, aceste tipuri de experiențe nu sunt împărtășite aproape deloc și astfel ne este dificil să ne dăm seama dacă trăirile noastre sunt normale. Poate mai rău de atât, evităm să vorbim despre asta deoarece ne simțim confuzi sau rușinați pentru că nu reacționăm “cum ar trebui”.
CE ESTE FAZA DE REZOLUȚIE?
Pentru a înțelege mai bine subiectul despre care voi discuta azi, consider că înainte de toate trebuie să ne familiarizăm cu etapele actului sexual, și anume faza 1- cea de excitare, faza 2 – faza de platou, faza 3 – orgasmul, iar ultima fiind faza de rezoluție. Faza de rezoluție este acel punct în care corpul se întoarce la modul de funcționare normal, cuprins de senzații plăcute și adeseori și de oboseală fizică. În cazul bărbaților, această etapă este însoțită de perioada refractară – altfel spus momentul de “pauză” de după un orgasm, care se prelungește odată cu înaintarea în vârstă.
E important de menționat faptul că acesta este momentul în care se produce “conexiunea” adevărată dintre parteneri, când poartă discuții intime și se apropie prin contact fizic (sărutări sau îmbrățișări).
POATE APĂREA TRISTEȚEA ÎN FAZA DE REZOLUȚIE?
În unele cazuri, se poate ca în timpul fazei de rezoluție să simțim tristețe sau alte emoții negative precum iritabilitate sau anxietate – chiar dacă experiența sexului a fost una foarte plăcută. Această discrepanță dintre senzațiile pe care le-am trăit în timpul sexului și cele de după ne pot face să ne îngrijorăm, poate să ajungem să ne învinovățim pe noi sau pe partener și astfel să dăm naștere la tensiuni în cuplu.
Acest fenomen se numește disforie post-coitală (post-coital dysphoria) și este mult mai comun decât am crede. Cel mai adesea, tristețea poate apărea ca o consecință a “separării” de partener în urma orgasmului. Deoarece orgasmul este o trăire care eliberează o multitudine de hormoni în corpul nostru și ne solicită din toate punctele de vedere, atenuarea acestor senzații ne poate face să ne simțim triști după, din simplul motiv că a trecut un moment foarte plăcut.
Studiile ne arată faptul că această experiență este comună atât în rândul femeilor (conform acestui studiu, aproximativ 46% dintre participante a simțit cel puțin o dată în viață tristețea post -coitală), cât și al bărbaților (în acest studiu, 41% dintre bărbați au declarat același lucru) chiar dacă la prima vedere se poate exprima în moduri diferite. Spre exemplu, în cazul bărbaților, starea de agitație/neliniște poate fi mult mai prevalentă decât tristețea, dar dorința de a plânge apare tot atât de des ca și la femei – atât doar că bărbații aleg să o ascundă mult mai bine.
Disforia post-coitală nu ar trebui în nici un caz văzută ca o tulburare de sexualitate, deoarece nu este una – nu trebuie să ne grăbim să o diagnosticăm. Mai degrabă, problema este generată de standardele noastre nerealiste când vine vorba de sex și de performanță (în cazul ambelor sexe). Tindem să ne concentrăm atât de mult pe cum “ar trebui” să fie sexul, încât uităm de faptul că este o experiență extrem de intimă, încărcată de emoție – este perfect normal să simțim o varietate de senzații și de trăiri – printre care, da!, și tristețea sau iritabilitatea.
Desigur, dacă episoadele acestea apar în mod regulat, atunci ar fi momentul în care ar trebui să facem puțină introspecție și să urmărim care ar putea fi posibilele cauze – poate fi vorba despre depresie sau anxietate, o perioadă extrem de stresantă din viață noastră, amintiri neplăcute în trecut care sunt readuse la suprafață în timpul sexului, sau chiar și dereglări hormonale. Aparția disforiei în urma fiecărui act sexual poate acționa ca un semnal de alarmă către o problema mai adâncă de care încă nu ne-am ocupat, iar atunci este indicat să apelăm la ajutor de specialitate.