Tu cât de jucăuș ești și cum contribuie asta la relația ta de cuplu?
Spiritul jucăuș și relațiile romantice
Ești la o primă întâlnire romantică, totul decurge plăcut până în acest punct și din senin primești întrebarea ”Tu cât de jucăuș/ă ești?”. Te gândești că nu are nicio relevanță pentru voi doi și încerci să îți maschezi jena cu un zâmbet. Cu gândul la muncă, facturi și toate lucrurile pe care le ai de rezolvat, numai de joacă nu ai simțit nevoia. Și totuși acum, într-un cadru romantic, ți se amintește de această parte a ta mai mult sau mai puțin dezvoltată. Ce legătură au relațiile cu jocurile în general?
Studiile arată că spiritul ludic, caracteristica de a răspunde într-un mod jovial la experiențele vieții, de a fi atras față de situații complexe, atractive și de a avea capacitatea de a răspunde într-un mod jucăuș chiar și în momentele tensionate, are valoarea de a consolida relațiile sociale. Mecanismul din spate este reprezentat de cantitatea de emoții pozitive provocate în ceilalți, care favorizează crearea unui spațiu plăcut, atrăgător. Acesta este benefic dezvoltării abilităților sociale și contribuie la bunăstarea conexiunilor umane. În mod concret, ne simțim atrași de persoanele cu această caracteristică pentru că trezesc în noi bună dispoziție, o stare de bine pe care o căutăm și ne dorim să o menținem.
De asemenea, spiritul ludic manifestat de o persoană poate fi interpretat ca pe o dovadă a posesiei unor calități ascunse (de exemplu, poate sugera o ușurință în detensionarea diferitelor momente dificile și în bine-dispunerea celorlalți, având un aer spontan deopotrivă). O persoană jucăușă va fi considerată în mod natural plăcută, ceea ce crește șansele de a dori apropierea față de ea. În plus, putem avea tendința de a presupune că un individ cu un simț al umorului crescut, degajat în situații conflictuale are și alte trăsături benefice relaționării, cum ar fi blândețe, curaj, însuflețire, energie sau voioșie.
Beneficii pentru crearea unui spațiu de joacă în cuplu
Într-o relație romantică, această tendință spre joacă poate însemna o comunicare mai relaxată cu partenerul, mai multă bună dispoziție și îmbunătățirea calității și satisfacției relației. Specific, joaca în cuplu poate presupune găsirea unor porecle sau alinturi drăguțe, crearea unor ritualuri de amuzament zilnic, explorarea creativă a sexualității în doi, glume comune, cunoscute doar de parteneri, pronunțarea greșită a unui cuvânt (fiind un simbol al unui moment împreună) sau pur și simplu repovestirea unor evenimente plăcute petrecute uniți. O componentă interesantă în care introducerea jocului devine valoroasă este viața sexuală, unde partenerii pleacă de la o bază comună de siguranță și încredere reciprocă spre explorarea unor dimensiuni noi, în care limitele impuse până atunci sunt depășite. Astfel, ei ajung să prioritizeze plăcerea, să se elibereze de constrângeri și să folosească spiritul ludic ca pe un instrument de conectare și eliberare, spațiu în care imaginația este lăsată să zburde nestânjenită. La nivel global, efectele obținute se referă la sporirea intimității și reducerea tensiunilor dintre cei doi.
Recomandări practice pentru jocul în doi
Împărtășirea unui spațiu jucăuș în interiorul cuplului devine o resursă importantă pentru întărirea experiențelor pozitive, a momentelor tandre în care partenerii își oferă afecțiune, precum și o satisfacție crescută per total. De aceea, este nevoie să cultivăm acest spirit zglobiu, în mod conștient, printr-o practică intențională pentru a ne putea bucura de beneficiile sale atât asupra noastră, cât și asupra relației de cuplu. În continuare, voi prezenta o serie de provocări în doi, recomandări pentru a iniția interacțiuni satisfăcătoare.
- Dedică un timp special relației, fără grija responsabilităților, în care să vă puteți bucura ca doi copii.
Dansul poate fi privit ca pe un joc în doi, care ajută la conectarea cu propriul corp, dar și cu persoana de lângă noi. De asemenea, jocurile de societate, realizarea unui puzzle sau pictatul pot fi alternative bune. Indiferent de activitatea pe care o realizați, acest spațiu este pentru a simți fericire pentru momentul prezent și de a fi împreună cu cel iubit.
- Dă-ți voie să nu fii serios în toate momentele.
Fie că este vorba de un mesaj amuzant, de o poreclă neașteptată sau de o activitate spontană, permite-ți să ai o latură mai puțin preocupată.
- Observă ipostazele în care te afli zilnic dintr-o altă perspectivă.
Nu mereu avem energia să vedem partea plină a paharului și să transformăm ceva banal într-o activitate distractivă. Totuși, sunt momente în care putem să ne uităm la ce ne înconjoară cu alți ochi și să alegem conștient să ne simțim bine, chiar dacă acțiunea este una repetitivă.
- Sunt momente când spontaneitatea este dezirabilă, iar alteori este nevoie să planifici clipele împreună
Notează în calendar seara în care ieșiți la restaurant, picnicul în parc sau orice altă activitate pe care o aștepți cu drag, dar pentru care pare că nu aveți timp niciodată. Chiar dacă la început va părea dificil, la sfârșitul săptămânii te vei bucura mai tare să poți savura preparatul tău preferat alături de partener, decât să retrăiești rutina de toate zilele.
Este nevoie să ne amintim că și adulții beneficiază de joacă la fel de mult ca și copiii și să ne dăm voie să avem astfel de experiențe, pline de conectare și voioșie.
Bibliografie:
Brauer, K., Proyer, R. T., & Chick, G. (2021). Adult playfulness: An update on an understudied individual differences variable and its role in romantic life. Social and Personality Psychology Compass, 15(4), e12589.