Mind Education

Tu îți pedepsești copilul?

Cum îți disciplinezi copilul? Cum îl faci să înțeleagă că un anumit comportament este greșit, fără să îl pedepsești? Și ce efecte are asupra lui pedeapsa? Sunt întrebări pe care și pe pune orice părinte și la care răspunde psihologul Domnica Petrovai, în ediția din februarie 2016 a revistei Marea Dragoste. Găsiți mai jos câteva fragmente:

Pedeapsa – în toate formele ei, fie că este vorba de pedepse fizice, o palmă la fund sau o urecheală, sau emoționale, o critică, o condiționare („dacă citești, te las afară”) un reproș („am avut încredere în tine”), când țipăm și amenințăm copilul „dacă mai faci asta, atunci …”, retragerea afecțiunii și atenției pentru că au făcut ceva ce nu ne-a plăcut sau considerăm că este greșit, când le spunem copiilor că „ne-au supărat” sau „dezamăgit” sau ne înfuriem pe ei – îl rănește pe copil.

Punem limite cu blândețe și calm, ori de câte ori comportamentul este neadecvat. Însă copilul simte că sunt alături de el și îl sprijin, îl îndrum, îl învăț. Asta înseamnă disciplina, un termen care a fost înțeles și folosit greșit. A disciplina înseamnă a învăța, și scopul meu ca părinte este să îl învăț auto-disciplinarea, auto-controlul fără pedeapsă.

În concluzie, pedeapsa, indiferent de formele ei, fizice sau emoționale, distruge încrederea copilului în el și în ceilalți, îi blochează maturizarea emoțională și crește riscul unor probleme de sănătate mentală. Inteligența emoțională, respectul de sine, abilitatea de a avea relații sănătoase cu cei din jur depinde de relațiile de atașament cu părinții, cu mama și tatăl.

Întregul material este publicat și online, pe site-ul Revista Tango.