Carte bună: Delicatele frumuseți ale vieții
Cartea bună de azi este Delicatele frumuseți ale vieții. Sfaturi despre dragoste și viață de la „Dragă Sugar” a autoarei Cheryl Strayed, apărută la editura Humanitas. Dacă ați văzut filmul Wild și v-a plăcut, atunci cu siguranță o să vă placă și această carte. Pe mine m-a cucerit, iar lectura ei a fost o mare bucurie și cu siguranță îmi doresc să o recitesc cu mai multă așezare și fără grabă.
Ideea cărții este grozavă. Autoarea primește scrisori la care și răspunde cu fermitate și blândețe, fără judecată la cititorii ei care vin cu întrebări din viață, despre dragoste neîmpărtășită, infidelitate, dezamăgiri în relațiile cu prietenii, boală, datorii sau suferințe în relația cu părinții. Am citit-o cu o mare curiozitate, fie pentru că m-am regăsit în unele scrisori și așteptam cu mare interes răspunsul sau pur și simplu din dorința de a înțelege viața și ce înseamnă să fii un om bun. Mi-a plăcut mult curajul și îndrăzneala ei de a-și asuma răspunsul, principiile de viață și, desigur, m-am gândit la mine și ca terapeut, când știu că omul din față mea are nevoie să-și găsească singur răspunsurile. Sau când eu am cerut sfatul prietenilor mei și răspunsul lor, adesea inconfortabil, m-a ajutat atât de mult să aleg ce este bine. Această carte este ca un bun prieten care îți spune ce ai nevoie să auzi, însă alegi să te lamentezi, să te plângi, să alegi calea ușoară, să eviți și să amâni să-ți trăiești viața asumat și cu integritate. Însă este atât de valoros să alegi bine, și cum spune și autoarea, „Trebuie să fii un om bun. Trebuie să dai tot ce poți.” , „Prefăcătoria nu ține niciodată.”. Să nu ne irosim viața, să ne schimbăm, „să nu ne permitem luxul disperării”, calea sănătoasă se bazează pe respect și iubire.
Ce mă bucură citind-o pe autoare este că ea promovează valori și o sănătate a relațiilor, fie că vorbim de dragostea romantică sau de relațiile de prietenie sau de muncă. Și sper că asta înseamnă și că literatura evoluează și va susține și ea acest proces de transformare a noastră a tuturor în oameni mai buni și mai iubitori.
Cartea este tradusă de o femeie căreia îi port o mare recunoștință pentru că m-a ajutat în momente foarte dificile ale vieții mele, Ioana-Raluca Flangea. Alături de ea am trăit ce înseamnă bunătatea și generozitatea necondiționată a unui străin atunci când aveam cea mai mare nevoie și aveam atât de puține de oferit.
Acum eu rămân cu două mesaje din lectura acestei cărți: „Curajul este partea indispensabilă a unei vieți bine trăite.” și „Primul rezultat al cunoașterii de sine este umilința.” Vă invit să descoperiți și ce aveți voi nevoie pentru a vă trăit viața cu integritate și bunătate reală.