Mind Education

Carte bună: Le-am încercat pe toate!

Astăzi vă recomand o carte potrivită pentru toți cei care le-au încercat pe toate, dar n-au găsit soluția la plânsete, încăpățânare și crizele de furie ale copiilor cu vârste între 1-5 ani. Cartea a apărut la editura Trei și este a autoarei Isabelle Filiozat, fondatoarea abordării empatice integrative. Pe autoare am descoperit-o citind cartea Te detest, te iubesc și mi-a plăcut mult claritatea și felul simplu al ei de a scrie, pe înțelesul tuturor.

Cu siguranță, în această perioadă de izolare, poate cu continuarea muncii de acasă, alături de copii, toate acestea par cu atât mai provocatoare. Crizele par mai puternice pentru că nouă la rândul nostru ne scad resursele și, contrar așteptărilor, nu avem chiar atât de mult timp și disponibilitate pentru a citi texte lungi și laborioase despre ce stă în spatele comportamentului copiilor. Avem nevoie de soluții rapide, concrete.

Așadar, astăzi vă propun o carte cu multe recomandări practice, lucruri esențiale de care trebuie să ținem cont, o carte cu scenete ilustrate și texte clare și succinte, ca să știi cum să răspunzi nevoilor copilului tău.

Cartea este structurată pe situații-problemă concrete, concentrându-se pe acele comportamente care îi enervează în mod special pe părinți, fie că sunt crize de furie și furtunile emoționale, faptul că nu stă locului o clipă, fie că lovește, mușcă, trage de păr sau pur și simplu „nu vrea”. 

La toate acestea, autoarea explică în doar câteva pagini ce funcționează și ce nu, dar și de ce, ce se întâmplă în mintea copilului atunci când folosim o anumită strategie de parentaj – soluția clasică, cu care suntem familiarizați cei mai mulți dintre noi, respectiv opțiuni de parentaj pozitiv.

Cartea mi-a plăcut pentru că deși dă soluțiile de care ai nevoie pe moment, îți deschide mintea și te solicită să reflectezi la propriile credințe despre comportamentele copiilor tăi și despre „cum se face educație”.

Pe scurt, ai în minte câțiva pași:

Atenție! Rezultatul nu se vede întotdeauna imediat, mai ales când deja copilul știe la ce să se aștepte, care e reacția ta obișnuită. Totuși, nu renunța și rămâi perseverent într-o atitudine sănătoasă!