Carte bună: Mindware
Cartea de săptămâna aceasta, scrisă în 2015, vine de la cercetătorul și profesorul de psihologie socială, Richard E. Nisbett. Iar citatul de pe coperta ei, semnat de renumitul jurnalist și scriitor Malcolm Gladwell, susține, dacă mai era nevoie, reputația pe care Nisbett a construit-o datorită cercetărilor sale în domeniul deciziilor și al rezolvării problemelor.
“Psihologul care mi-a oferit perspectiva asupra lumii.” spune Malcolm Gladwell despre Richard Nisbett,numindu-l totodată „cel mai influent gânditor din viața mea”.
Paranteză scurtă, posibil de interes inspirațional și educațional: Malcolm Gladwell se numără printre cei șapte speakeri care sunt așteptați la Brand Minds 2020.
Pe Mindware – Instrumente pentru o gândire inteligentă am cunoscut-o mai întâi cu ajutorul cu ajutorul unei colege de la formarea în coaching, în timpul unui schimb de păreri și perspective despre lumea de business și a educației. Iar surpriza a venit din partea unui prieten care mi-a dăruit-o în același an, la plecarea sa din țară, știind de schimbarea profesională pe care o făcusem.
În contextul actual, cred că ea și alte cărți pe temă devin tot mai necesare. Știrile false, bine-cunoscutele fake news, ori și discursurile manipulatoare – cu sau fără intenție!! – sunt deja o realitatea cotidiană. Viteza cu care e nevoie să luăm decizii a crescut sub presiunea ritmului transformărilor din business și societate. Iar din acestea derivă necesitatea de a dobândi și pune în practică abilități și tool-uri care ne permit să fim prezenți în propriile procese mentale, de a gândi critic și de a acționa cât mai echilibrat și înțelept, cu informații relevante pentru situația în fața căreia ne aflăm. Cu alte cuvinte, abilitatea de a discerne între real și fals, între util și redundant.
Așadar, importanța conceptelor și principiilor descrise în carte consider că este cât se poate de mare în toate domeniile vieții noastre, fie că vorbim despre antreprenoriat și business, despre ceea ce comunicăm în relațiile noastre, ori conectarea cu realitatea societății prin știri media, blog-uri sau chiar cercetări științifice. În acest sens îmi amintesc doi profesori care, la momente diferite și destul de îndepărtate în timp, mi-au spus în moduri diferite că statistica este prea puțin studiată și îi acordăm o prea mică importanță când vine vorba despre viața cotidiană. Prima oară am omis să accept pe deplin și să integrez ideea pentru că eram cam necopt la minte și cu gândul la distracție. A doua oară m-a pus pe gânduri pentru că discutam despre poker. Momentele de trezire la realitate au propria lor ironie. Așa că abia a treia oară, atunci când am citit această carte, mi-am întârit convingerea că e nevoie să mă aplec cu atenție asupra subiectului.
Dar Richard Nisbett nu vorbește doar despre statistică. El aduce în prim-plan, prin cele șase părți ale „Mindware”, o serie de perspective asupra modului în care gândim pornind de la seturi de reguli cercetate și dezvoltate și în domenii precum psihologia, filosofia, logica și economia. El vorbește despre puterea și rolul inconștientului când evaluăm și luăm decizii, despre economie comportamentală și cum descoperirile ei ne pot ajuta, precum și despre raționament și natura cunoștințelor.
Pe alocuri, cartea poate părea ușor dificilă. Limbajul tehnic, mai ales când „Mindware” atinge teme precum statistica ori logica, poate să creeze disconfort. Însă Richard Nisbett navighează cu atenție și grijă pentru cititor, astfel încât fiecare capitol, oricât de complex ar fi, să ajute la fixarea principalelor “bunătăți” de luat cu noi când privim lumea și căutăm s-o înțelegem, pentru ca mai apoi să-i răspundem.