Mind Education

Mindfulness pentru mine și noi toți

Foto credit: Laura Balc

În niște texte precedente am adus în discuție un subiect ce devine tot mai cunoscut de către oameni și organizații peste tot în lume. Vorbeam despre Mindfulness, o practică psihologică folosită astăzi în nenumărate contexte, cu scop de suport pentru oameni, în diferitele contexte și elemente ale vieții. Având rădăcinile preluate din Budism, iar mai apoi integrată de către Kabat-Zinn în psihologia pe care o cunoaștem astăzi, Mindfulness este prezentă în mintea multor oameni, a companiilor de succes, în articole, școli de prestigiu și studii de specialitate. În articolul acesta voi puncta câteva elemente conceptuale cu privire la mindfulness, unele mituri și aspecte cheie ale acestui concept, dar de asemenea și câteva elemente prin care mindfulness poate avea un efect dorit.

Simplu spus, Mindfulness înseamnă atenția la momentul prezent. La o prima discuție, ar putea părea banal și nesemnificativ. Asta până când este introdus al doilea element central și anume observarea lipsită de judecată. Adică atunci când apar gânduri, să le privim fără a le judeca și interpreta. Aici intervine partea pe care mulți o consideră complicată. Dat fiind că pe parcursul unei zile avem peste 50.000 de gânduri, e de la sine înțeles că a fi într-o stare de tip “non-judgemental” poate fi provocator. Suntem zilnic bombardați de informații și distractori care ne predispun la a ne pierde concentrarea și la a avea o relație destul de alambicată cu mintea. Ca și consecințe apar gândurile intruzive, stresul, oboseala, conflicte imaginare, emoții obositoare, scăderea resurselor personale și a calității vieții. A fi prezent, atent la realitate, și nu la interpretările pe care le face mintea, scade semnificativ reactivitatea față de ceea ce se întâmplă în jur. Iar la acest fapt fiecare dintre noi poate avea acces.

Literatura de specialitate din sănătate mentală ne arată faptul că o serie de tulburări emoționale, precum depresia și anxietatea, sunt principalele forme de dizabilitate la nivel mondial. Când vorbim despre dizabilitate, ne referim la o condiție fizică sau psihică, ce limitează buna funcționalitate a unui individ, în plan fizic, profesional, emoțional și relațional. Costurile de pe urma acestor tipuri de dizabilități, atât cele financiare cât și cele emoționale sunt uriașe. Lipsa motivației, burnout, conflictele, stresul sunt doar o parte. Ce știm tot din studii de specialitate (Topolinski, 2016; Donald, Atkins, Parker, Christie, & Ryan, 2016; Jonathan et. Al. 2017; DeSteno et.al, 2017, etc), este faptul că practicile și programele mindfulness au un impact semnificativ în reducerea stresului, creșterea rezilienței, a performanței și a creativității, controlul temperamentului, scăderea în greutate, gestionarea durerii, calitatea somnului, reducerea depresiei și a anxietății, gestionarea mediului schimbător, precum și multe altele.  

Mindfulness are de asemenea un efect semnificativ asupra îmbunătățirii relațiilor, atât în mediu personal cât și la locul de muncă. O minte calmă și flexibilă promovează conexiunile sociale, acceptarea diferențelor interumane, promovarea empatiei și a compasiunii. Organizații precum Nike, Apple și Google, înțelegând beneficiile acestor tipuri de instrumente, și-au îndreptat atenția către integrarea mindfulness în activitatea lor, pentru a ajuta angajații să facă față cu mai mare ușurință stresului, și de asemenea pentru a crește angajamentul, respectiv sentimentele de apartenență, sens și semnificație. Rezultatele sunt un mediu de muncă ce include inovație, prosperitate, calm și identitate mai clară.

De știut, înainte de toate

Mindfulness nu este o cură pentru bolile mintale. Este un instrument și un început care poate proteja și avea un impact semnificativ în gestionarea diferitelor condiții.

Mindfulness nu presupune o deconectare de la realitate. “Realitatea este că realitatea este”, compusă atât din aspecte pozitive, cât și negative. E clar că le preferăm pe cele pozitive. Dar atunci când ne educăm mintea să fugă de aspectele mai puțin confortabile, putem cădea într-o formă de autosabotare, în care ne deprivăm de observarea cu claritate a realității. Iar asta predispune adesea la comportamente de îndreptățire. Mindfulness presupune a vedea cu claritate și acceptare…. Nu deconectare.

Mindfulness presupune un efort la care doar unii au acces. De fapt, mai bine spus, este un mod de a trăi, o formă de igienă mentală, la care fiecare dintre noi are acces. Fiecare putem integra acest efort (este un efort) cu pași mărunți și consistenți, răbdare și conștientizare.

Mindfulness este bazat pe știință de specialitate. Sunt mii de studii care susțin eficiența programelor în aspecte precum cele menționate pe parcursul acestui text. Conceptul cel mai întâlnit este în gestionarea stresului.

Mindfulness depinde de integrarea unor valori și concepte universale. Atunci când este folosit doar ca o modalitate de a obține rezultate, fără a integra elemente precum recunoștință, iertare, sens, bunătate și reciprocitate, practica poate predispune la  efecte  nedorite. Mai degrabă decât a căuta modalități de tip “quick fix”, este util să învățăm să observăm gândurile cu blândețe, moralitate și curiozitate.

Mindfulness implică deschidere, curiozitate și acceptare. Fiind un proces de lungă durată, și un element parte din stilul de viață, rezultatele vor apărea în timp. Facem sport în permanență pentru a avea o sănătate fizică. La fel și procesul minții, este unul care necesită răbdare înainte de toate și capacitatea de păstrare a unei rutine constante.

În încheierea acestui text, las un gând umanitar, în care cred cu tărie. Aș dori să reamintesc faptul că suntem ființe sociale care depindem unii de ceilalți în diferite forme. A avea expectanța de a-mi fi bine doar mie, indiferent de prețul colectiv, este o gândire dezavantajoasă. Este util ca atunci când exersăm și integrăm noi obiceiuri sănătoase în viață noastră, să fie cu empatie și cu scop supraordonat. Mindfulness și rezultatele de pe urma practicării, alături de beneficiile personale, creează beneficii asupra mediului și a oamenilor din jur. Lumea devine mai flexibilă, mai calmă și mai disponibilă.

Așadar, Mindfulness – pentru o minte flexibilă și prezentă.