Carte bună: Sub presiune. Cum să luptăm cu stresul și anxietatea fetelor
Sub presiune. Cum să luptăm cu stresul și anxietate fetelor, o carte nou apărută la Editura Trei, autoare fiind aceeași Lisa Damour, psihoterapeută specializată în consilierea adolescenților, cu precădere a fetelor, fiind și directoarea Centrului de Cercetări pentru psihologia Fetelor din cadrul Liceului „Laurel” din Shaker Heights, Ohio. Cu siguranță vă amintiți de „Căile întortocheate ale adolescenței”, un text, cred eu, obligatoriu pentru părinții de adolescenți.
Autoarea abordează un subiect îngrijorător legat de fetele noastre pentru că, așa cum studiile arată, fetele și tinerele femei se confruntă cu simptome de anxietate mult mai frecvent decât băieții. Mai precis 31% dintre fete față de 13% dintre băieți. Studiile arată că numărul adolescentelor care au declarat că încearcă adesea sentimente de neliniște, îngrijorare sau teamă a crescut cu 55% din 2009 până în 2014, pe când în cazul băieților adolescenți cifrele nu s-au modificat deloc pe parcursul aceleiași perioade.
Aceste tendințe diferențiate în funcție de gen se reflectă și în cifrele în creștere înregistrate pentru depresie. În perioada 2005 – 2014, procentul adolescentelor care sufereau de depresie a crescut de la 13 la 17%. În cazul băieților, în același interval de timp, creșterea a fost de la 5 la 6%. Probabilitatea de a suferi de depresie este actualmente de 3 ori mai mare în cazul fetelor cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani decât în cazul băieților cu aceeași vârstă.
Experții arată o serie de posibile explicații pentru această creștere alarmantă a cifrelor:
- Îngrijorarea legată de cum se descurcă la școală. Fetele se străduiesc să se ridice la înălțimea adulților; își scurtează orele de somn;
- Îngrijorarea legată de înfățișarea lor. Fetele sunt mai expuse riscului de a deveni o victimă a hărțuirii pe internet (cyberbullying), dar și mai vulnerabile la traume emoționale provocate de colegele lor;
- Factori de natură sexuală – fetele ajung la pubertate mai devreme decât băieții, ajungând să dezvolte corpuri de adult în timp ce sunt bombardate de imagini care comunică mesajul, extrem de puternic și deslușit, că femeile sunt apreciate pentru sex-appeal.
Aceste explicații legate de motivele pentru care fetele resimt o presiune mai mare decât băieții sunt utile, dar, desigur, nu ne surprind.
Cartea de față își propune nu doar să puncteze motivele legate de stresul și anxietatea fetelor, ci să aducă soluții concrete. Să atragă atenția că stresul și anxietatea nu sunt dușmanii noștri. Ba mai mult, dacă învățăm să fim mai prezenți și le ajutăm și pe fetele noastre să fie mai prezente, putem observa cum stresul și anxietatea se transformă în niște aliați. Anxietatea, zice Damour, este un dar care ne-a fost transmis prin evoluția noastră ca specie, pentru a ne ține la adăpost de pericole. Ea funcționează cu scopul de a ne proteja atât de lume, cât și de noi înșine. Doar că instinctele primitive ne fac să fugim de pericole, alternativă bună pentru vremurile preistorice când nu aveam suficiente resurse. Însă, în prezent, fuga nu mai e neapărat soluția potrivită. Evitarea alimentează anxietatea, iar ocolirea fricilor ne împiedică să descoperim cât de exagerate sunt ele.
Lisa Damour ne oferă o hartă a acelor puncte nevralgice care aduc stres și anxietate în viața fetelor și ne arată cum să navigăm în siguranță printre ele, începând de acasă, în relația dintre ele (prieteniile, comparațiile, somnul vs. rețelele de socializare, invidia), în relația cu băieții (hărțuirea, educația sexuală adaptată în funcție de gen, emancipare sexuală, pornografia), la școală (anxietatea de performanță, frica de testare, cum definim succesul), la presiunile culturale (despre cum sunt fetele crescute pentru a-i mulțumi pe alții, înfățișarea etc).
În stilul ei simplu și direct, autoarea subliniază că stresul și anxietatea pot fi soluționate doar când acestea sunt confruntate direct. Că noi părinții le putem fi utili fetelor noastre dacă le ajutăm să se confrunte cu aceste două aspecte ale vieții cotidiene. Să le ajutăm să-și recunoască disconfortul, cauza lui, dar și că a trece prin el îți dezvoltă forța și reziliența. Ce mesaj puternic pentru acei părinți hiperprotectori care au nevoie să înțeleagă că protecția excesivă dăunează sănătății mentale și emoționale a fetelor! Pentru că atunci când fetele își înfruntă fricile, ele află de fapt cât de curajoase pot fi.