Cum să tolerăm mai bine incertitudinea de zi cu zi (I)
În general, oamenii preferă să știe ce urmează să se întâmple ca să se poată pregăti. Atunci când lucrurile merg conform planului, se simt în control. Aud frecvent în terapie dorința de a avea certitudini, de claritate, de a avea un plan după care să funcționeze toate, de „rețete” pe care să le folosească oricând se simt inconfortabil. Oamenii își doresc să se vadă pe sine, pe ceilalți și lumea înconjurătoare într-un mod stabil și găsesc confort în această predictibilitate. Până la un punct, cu toții avem nevoie de această predictibilitate, cu noi înșine, în relații, la muncă. Ca ființe umane, suntem în mod natural curioși. Vrem să înțelegem, să prezicem și să controlăm – ne ajută să învățăm și să ne simțim în siguranță.
Desigur, este sănătos să ne construim un drum pe care dorim să mergem, să avem niște obiective, niște așteptări și pași pe care vrem să îi facem că să ajungem acolo unde ne dorim. Lucrurile devin problematice atunci când, așa cum spune proverbul, „planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg”. Cu alte cuvinte, atunci când pe drumul din realitate apar tot felul de curbe, gropi și obstacole pe care nu le-am prevăzut. Oamenii reacționează diferit la incertitudine, la neprevăzut, și cei care au o toleranță mai scăzută pot fi mai puțin rezilienți la stres și mai predispuși la stări neplăcute, chiar la anxietate și depresie. Micile schimbări care se adună sau schimbările mari le pot declanșa stări intense emoțional care se pot transforma în perioade de „criză”. De ce se întâmplă asta? Nu se poate altfel? Cum să facem să rămânem înrădăcinați și încrezători atunci când planurile se tot schimbă în funcție de ce întâlnim în realitate? Cum să rămânem prezenți atunci când facem sau ni se întâmplă lucruri pe care nu le-am prevăzut?
Când vorbim despre incertitudine, vorbim și despre ambiguitate. De exemplu, atunci când avem de rezolvat o problemă, avem multe opțiuni de a o rezolva și fiecare opțiune are diverse provocări și avantaje. Atunci când lucrurile pot fi văzute în mai multe feluri, în mai multe nuanțe. Practic, majoritatea situațiilor în care ne aflăm. În viață, lucrurile sunt mai degrabă incerte, nuanțate, rareori albe sau negre. Oamenii sunt cei care le aranjează și planifică pentru a-și crea stabilitate.
Așadar, atunci când vi se pare că este foarte multă incertitudine în jur, așa este. Certitudinea și siguranța e nevoie să le construim cu noi înșine întâi. Privim realitatea externă prin lentilele proprii, așadar este nevoie să începem să lucrăm cu noi înșine, cu modul în care percepem noi realitatea, nu invers. Controlul sănătos este atunci când putem să ne gestionăm propriile emoții, când ne adaptăm la realitate, nu atunci când încercăm să o modificăm și să îi schimbăm pe ceilalți în funcție de cum ne-ar fi nouă confortabil.
De multe ori, creierul percepe incertitudinea ca fiind periculoasă, deoarece nu știm exact ce se va întâmpla și nu ne putem pregăti corespunzător. Pentru mulți oameni, să tolereze incertitudinea este mai dureros decât să știe că rezultatul va fi unul negativ, că ceea ce se va întâmpla va fi dureros. Când există posibilitatea să simtă durere, majoritatea oamenilor preferă o durere mai mare mai repede decât să aștepte o perioadă mai îndelungată. Ce înseamnă asta pentru relații? Înseamnă că unii oameni vor prefera să încheie mai repede relații romantice, de prietenie sau să își schimbe jobul. Acest lucru este mai degrabă dăunător, chiar și pentru ei înșiși, nu doar pentru cel „părăsit”. De ce? Pentru că aleg să fugă, să încheie relațiile fără să înțeleagă propria contribuție, modul în care funcționează ei, cum percep ei realitatea. Trag concluzii pripite, bazate de interpretări și tipare implicite, pe care le-au învățat de-a lungul timpului și care poate nu se aplică în situația prezentă. În felul acesta mai degrabă își întăresc propriile credințe și își rigidizează realitatea, filtrele prin care privesc lumea. Este o oportunitate pierdută și pentru ei de a se cunoaște mai bine.
Fiecare om are procesul său și evoluează diferit. Cu toate că la nivel bazal funcționăm similar, viața ia o formă unică pentru fiecare dintre noi. Atunci când întâlniți pe drumul vostru situații diferite de așteptările voastre, care vă dau peste cap planurile, este posibil să vi se pară fără sens și să vă stârnească frustrări intense. Amintiți-vă că este normal să tot apară schimbări. De-a lungul timpului, strămoșii noștri și-au asigurat supraviețuirea prin adaptare la necunoscut, incertitudine și nou. Adaptarea este soluția constantă, nu rigiditatea. Prin urmare, atunci când „planul de acasă nu ne potrivește cu cel din târg”, vă invit să priviți situația din fața voastră ca pe o oportunitatea de creștere, de a deveni mai prezenți și mai deschiși, de a învăța cum să vă conectați la realitate, indiferent de cât de provocatoare este în acel moment.
În articolul următor vom discuta despre comportamentele nesănătoase pe care le au oamenii când se confruntă cu incertitudinea și moduri prin care le pot schimba.